Govor profesora Marka Tokića na zasjedanju HNS-a

Naš portal donosi cijelo izlaganje profesora Tokića:

Poštovani gospodine predsjedniče, poštovano radno predsjedništvo,
Poštovani zastupnici Hrvatskoga narodnoga sabora,
Poštovani uzvanici i gosti,

Dame i gospodo.

Čast mi je da Vam se ponovno mogu obratiti u ime kulturnih institucija hrvatskoga naroda. Onih institucija koje izdišu i primiču se svome kraju, ali koje i izdišući se nadaju, i u toj nadi opstaju, vjerujući da će doći bolja vremena.
Kada smo na obnoviteljskom saboru uzeo pozdravnu riječ tada sam, između ostaloga, rekao da nisu problem oni koji su izdali nego oni koji će tek izdati.
I kod toga stojim i danas.

Neki su se snažno ljutili što sam njihovo sudjelovanje u vlasti; a da ih zato nije izabrao hrvatski narod, nego Zlatko Lagumdžija (i nepoznati netko); častio tako ružnim imenom.
Ne znam kako to drugačije nazvati. Ako Vas nije izabrao vaš narod, a vi, unatoč tomu, u njegovo ime obnašate vlast i tako dokidate njegov politički subjektivitet (i konstitutivnost) ne znam kako to drugačije okvalificirati. Tvrdili su tada da će oni bolje braniti i štititi interese hrvatskoga naroda iako su na samom početku zanijekali njegovo pravo na izbor i njegovu političku volju.

Zaboravili su s kim su pregovarali i onu staru narodnu: dok te mami šećerom te hrani...
Dobili smo jednu nestručnu vlast i hrvatsku šutnju. I zbilja nije bilo preglasavanja, kako su i tvrdili, jer nikada nisu niti zauzeli stav kojega je trebalo preglasati. Jedni su se izgubili u opravdavanjima kako je kolač bio tako zamaman da mu nisu mogli odoljeti, i branili to zaštitom lokalnih interesa; drugi su ušutjeli; jedni su na nekom segmentu podizali glas kako bi ih se čulo da se zauzimaju makar za hrvatske branitelje da bi se svi poklali oko mrvica, i kosti (koja im je bačena), i došli do toga da osnivaju neke nove stranke koje će opet (gle čuda!), bolje od ikoga štititi hrvatske interese ali im stranke ne će, kako je to moderno i u skladu s očekivanjima onih koji ih podržavaju, imati nacionalni predznak. Oni o kojima nikako ne bih htio, a moram, koji su davno uspostavili ponižavajuću cijenu malog čovjeka na dan izbora (njegove časti i dostojanstva), i dalje jašu na krilima vlastitih dugovanja i slušaju naloge svojih zajmodavaca. I svi oni se opravdavaju, dragi moji prijatelji i vama, jer se i vi, navodno, ništa drugačije niste ponašali u obnašanju vlasti.

Da to opravdanje donekle uspijeva, i ima određenu težinu, svjedoci ste i sami na terenu. Ali, jedna je ipak ključna, i iznimno važna razlika - bez obzira na sve Vaše slabosti i prigovore koje, kao narod, opravdano imamo: nikada niste obnašali vlast da Vas zato vaš narod nije ovlastio.

I stoga smo, ne zato što nemamo prigovora, ovdje s Vama i dajemo Vam najiskreniju podršku u nastojanjima da se političke nepravde prema našem narodu isprave.
Što reći našim prijateljima koji danas nisu ovdje s nama. Pogriješiti je ljudski i oprostivo ako se pokajete, ljudi smo; stoga Vas i pozivamo da se vratite doma, ali neoprostivo je ustrajati u grijehu.

Što su postignuća Hrvatskoga narodnoga sabora od obnoviteljskog sabora do danas i što su njegove slabosti. Krenimo od onoga što nije dobro.
Gubitak lokalnih izbora u Srednjoj Bosni. Lokalni izbori u Srednjoj Bosni su najveći šamar Hrvatskom narodnom saboru. Ako je na lokalnoj razini važnije je li Ante ili Mate, je li Mara ili Slava od realne opasnosti da će vlast uzeti netko treći koji vam o glavi radi; onda je to zbilja nedostatak svijesti i savjesti. Računica po kojoj se samostalno može dobiti vlast; jer će narod, u strahu, opredijeliti se za jačega od Vas; katastrofalna je. Ona govori o dubokoj interesnoj podjeli i o vašem razumijevanju vlasti kao klijentelističkoj mogućnosti vaše skupine. I stoga ona opravdanja, o kojima sam ranije govorio, donekle, i nailaze na plodno tlo.

A s druge strane, ovo je i najžešći šamar samom vrhu jedne i druge stranke. Ili ste bili neiskreni jedni prema drugima ili ste pokazali nemoć moći. Ako se odluke vrha stranke ne provode na terenu, nešto treba mijenjati. Ili one koji zbog sebičnih razloga ne prihvaćaju nacionalni interes na terenu ili vrh stranke jer nema moć upravljanja.
Iskustvo imamo. I ne smije se ponoviti. Ali... Morate znati: sljedeći put bit će mnogo teže, jer oni drugi znaju raditi posao; prisjetite se Jajca; jer moć drugih da manipuliraju brojevima je ogromna.
Druga slabost HNS-a očituje se u statusu upravo institucija u ime kojih i govorim, svi znamo da je financijsko stanje katastrofalno, ali ipak treba pronaći načina i sačuvati što se sačuvati dade Hrvatsku radio televiziju Herceg-Bosne, Hrvatsko Narodno Kazalište u Mostaru, Sveučilište...

Ili je jedini spas u integracijama. S kim? I u čijem interesu. I hoće li to biti institucije koje će štititi i njegovati hrvatski identitet i slobodu.
Uskoro će dvadeseta obljetnica Hrvatske Republike Herceg-Bosne, kako ćemo je obilježiti, a u ona strašna i ratna vremena ona je rađala institucije hrvatskoga naroda. Bi li danas u ovim okolnostima mi mislili da nam uopće trebaju. I sveučilište i radiotelevizija i kazalište i zavod za zaštitu spomenika, arhiv... Ili bi, poneseni nekim novim vjetrovima, držali da je to trošak i da se to može i s drugima. Pa kad već može, i ako može, neka mi netko kaže instituciju hrvatskoga naroda koja se financira iz proračuna Federacije ili BiH.
A može drugačije: što će hrvatskome narodu institucije.

Bez institucija nema slobode ni uvjeta za razvoj narodnog genija. On je gurnut u pretpovijest i vraćen u usmenu kulturu. On će opstati i u takvim uvjetima, ali...
Hoćemo li, i možemo li to dopustiti. I na koncu što je to HNS učinio dobro. I je li išta učinio. Iako mi je priča o rekonstrukciji vlade Federcije čitavo vrijeme bila otužna, jer što se vraćati tamo gdje su vas godinama preglasavali, ipak tu priču držim velikim uspjehom, ne zbog njezina ostvarivanja ili ne ostvarivanja, jer su kroz nju legitimni narodni predstavnici ipak, nekim čudom, čimbenik pregovaranja. No nikada, se ne smije smetnuti s uma s kim se pregovara. Partnertvo na temelju ustava da - koalicija nikad.
Predstavnici HNS-a, i kroz ovaj proces, postvarili su pravo da u budućim razgovorima o ustavnim promjenama, o promjenama izbornoga zakona u hrvatsko ime ipak govore izabrani predstavnici naroda. I na tomu Vam uistinu čestitam. Znam da je trebalo mnogo mudrosti i diplomatskog umijeća za to postignuće.

I stoga Vas molim, da ovom Hrvatskom Narodnom Saboru u tom procesu date odgovarajuće mjesto, da se svečano danas ovdje obvežete da će konačne političke odluke, pristanak ili odbacivanje mogućih prijedloga u ime hrvatskoga naroda donositi, ne pojedinac ili skupine, nego zastupnici Hrvatskoga Narodnoga Sabora.
U to ime živjeli, svima sve najbolje u daljnjem radu, sretan Uskrs svima, taj blagdan kršćanske nade, i dvadeset prvu obljetnicu utemeljenja Hrvatskoga Vijeća Obrane.
Imamo se čega sjećati i na što biti ponosni.

I hrvatsku republiku i HVO smo unijeli u Washington i Dayton, a sad bi nas htjeli očerupati kao da smo podstanari u vlastitoj kući.
Ako se ne može naprijed - mi se imamo čemu vratiti.

Živjeli.

HERCEGOVINA.info