Gospodari bošnjačkih prstenova: Zaratili Izetbegović i Avaz

. Izetbegović je svjestan svoje potrošenosti kao političara i pouzdano zna da ga čak ni njegova stranka ne želi kandidirati za člana Predsjedništva BiH na sljedećim izborima.

U želji da izbjegne po njega vrlo bolno pitanje gdje su ogromne količine zlatnog nakita, satova i novca koji su za vrijeme rata u BiH skupljali njegova obitelj i supruga po Turskoj i drugdje, a što se vidjelo iz autentičnog videozapisa objelodanjenog ovih dana, Bakir Izetbegović okomio se na Dnevni avaz i Fahrudina Radončića, kaže se u priopćenju Uredničkog kolegija Dnevnog avaza, piše Dnevno.ba.

Avaz navodi kako ''spoznaja da je otvorena istraga o ubojstvima koje su počinile „Ševe", atentatu na obitelj Sefera Halilovića, te da je pitanje vremena kada će biti otkriveni nalogodavci ubojstva Nedžada Ugljena, Joze Leutara, Ramiza Delalića Ćele ili Mušana Topalovića Cace, iz nekog razloga vrlo uznemirujuće djeluje na političara koji je na vlasti pune 23 godine i koji sada pokušava Radončića ušutkati prijetnjom tužbama ili parlamentarnim istragama''.

Mali sin velikog oca

''Izetbegović ništa u životu nije napravio, osim što je ostao „mali sin velikog oca", a kamoli Avaz. Ponavljanjem starih laži, on očigledno namjerava i dalje varati vanjske donatore da su pare i zlato koje su oni skupljali i slali, došlo u BiH, a istina je da su ogromne donacije naših prijatelja u svijetu očigledno ostale izvan naše države i daleko od boraca i branitelja BiH kojima su bile namijenjene.'', navodi se u priopćenju sarajevskih novina

Dodaje se kako će novinari te kuće ''bez kompleksa i profesionalno nastaviti pisati o svemu tome''.

''To što Bakira sekiraju teme o njegovoj halapljivoj kupovini najskupljih automobila narodnim parama, ili o ponašanju njegove osorne supruge, nije nešto što tangira najtiražnije i najutjecajnije novine u BiH. Izetbegović je svjestan svoje potrošenosti kao političara i pouzdano zna da ga čak ni njegova stranka ne želi kandidirati za člana Predsjedništva BiH na sljedećim izborima. Svjesni su da nova krađa glasova nije moguća, a u međuvremenu su i u SDA spoznali sve o nemoralu aktualnog i odlazećeg člana Predsjedništva BiH, koji je postao političko opterećenje za tu stranku'', navodi se u priopćenju Uredničkog kolegija Dnevnog avaza.

Naime, Dnevni avaz je 4. lipnja objavio najavu te priču o snimkama koje je nazvao "Gospodari bošnjačkih prstenova". Snimku je objavila TV ALFA, a Avaz navodi kako je riječ je o ''udruženom humanitarnom poduhvatu porodice Izetbegović u Turskoj''.

Kontrola prikupljanja novca

Avaz potom navodi kako se većina bh. građana, posebno Bošnjaka, prvi put suočila s razmjerama i načinom na koji je jedna obitelj u BiH kontrolirala i prisvojila ovlasti za prikupljanje novca i pomoći širom svijeta namijenjenih svim građanima BiH, a posebno braniteljima.

Objavivši snimke Avaz navodi kako su dokaz i da su ''mediji u Turskoj još za vrijeme agresije na BiH sumnjali da prikupljena sredstva ne završavaju na pravoj adresi''.

''Scenarij režiran'', navodi Avaz i dodaje kako bi se gospođa Izetbegović, tijekom '95. godine okupljenima na raznim manifestacijama ''obvezno žalila zbog činjenice da je ostala usamljena u misiji prikupljanja pomoći za Bosnu, jer su joj u tome, tijekom svih ratnih godina, pomagali svi članovi njezine obitelji i neki vanjski suradnici od povjerenja''.

Bakir Izetbegović, koji se danas očitovao o političkoj situaciji u BiH govoreći u sklopu savjetovanja o temi „Kanton Sarajevo-šanse i izazovi", rekao je pak kako je u ovih 23 godine njegova stranka bila ''motor svega dobrog u ovoj zemlji''.

Stvarali Avaz, pa će na sud

No, priznao je Izetbegović, nisu znali kuda ih vodi Dnevni avaz iako su ga i sami stvarali.

- Lagumdžija je u vlast uveo, umjesto ozbiljnog, iskusnog lidera Sulejmana Tihića i njegove ozbiljne, iskusne SDA, jednog vrlo neozbiljnog i upitnog čovjeka Fahrudina Radončića i njegov SBB. Kad nama kažu pa i vi ste bili s tim Radončićem, pa vi ste mu pravili Avaz. Jesmo, ali mi nismo znali u to vrijeme kuda to sve vodi. Tek ćemo mi upoznati svu raskoš konfliktnog Radončića i njegovih mogućnosti da rastura i da napada i da konflikte pravi u vremenu koje će doći. Na kraju krajeva, mi smo pravili Avaz, samo ga je on u jednom trenutku preuzeo, kazao je Izetbegović.

Naveo je i to da je Avaz njega u zadnje dvije i pol godine na naslovnu stranu stavio više od 500 puta.

- Nijednu istinu o meni napisao nije. Dakle, sve su to poluistine ili čiste laži. Ja se nisam odveć na to obazirao. Međutim, prije nekih 10-15 dana Radončić se ohrabrio mojoj šutnjom i neodgovaranjem i osobno, u svojstvu ministra sigurnosti, člana Predsjedništva BiH optužio da je organizirao državnu bošnjačku mafiju, da stoji iza rada tajnih muslimanskih službi koje su organizirale atentate, koje su uvezane u koruptivne djelatnosti itd. Ovaj put će dobiti odgovor. SDA je zatražila formiranje jedne parlamentarne komisije koja će ispitati, koja će ga pozvati na odgovornost, neka izvoli kazati na bazi čega je takve stvari kazao, a ja ću ga tužiti konačno sudu, kazao je Izetbegović.