Gorivo nikad jeftinije, a cijene hrane u BiH ne padaju, nego još rastu

hrana za jelo, cijene, cijene, BIH, Gorivo, potrošačka korpa, plaća, prosječna plaća, kvaliteta, proizvodi, plaće, uplaćena sredstva, visoke plaće, najplaćeniji posao, koeficijent za obračun plaće , hrana, poskupljenje, varanje, plastične vrećice, trgovine, plastične vrećice, cijena, kupovina, BIH, deponija, Europska unija
...koje bh. građani kupuju, piše Večernji list BiH. Iz raznih udruga na razini BiH, kao i entiteta, ističu kako bi logično bilo da se na ukupni gospodarski ambijent odrazi to umanjenje cijena naftnih derivata, odnosno da pojeftine gradski prijevoz, pekarski proizvodi i sl. Međutim, mnogi autoprijevoznici to kategorički odbijaju pravdajući se kako su do sada bili na "granici" poslovanja, te su s padom cijena goriva napokon počeli lakše disati.

Nije jedina stavka

Također, autoprijevoznici kažu kako gorivo nije jedina stavka u njihovom poslovanju te kako su, primjerice, autobuske gume poskupjele za 40 posto u posljednje četiri godine. Međutim, i gorivo je u posljednjih pola godine pojeftinjelo za 40 posto, dok je, primjerice, cijena barela sirove nafte na svjetskom tržištu samo u siječnju pala za 25 posto. Ipak, stvari se polako pokreću. Tako je banjolučki gradonačelnik Slobodan Gavranović objavio kako će cijene karata u gradskom i prigradskom prijevozu biti smanjene. - Uradili smo sve potrebne analize. Ovog tjedna ćemo imati Vijeće potrošača nakon čega ćemo donijeti konačnu odluku na koju razinu ćemo sniziti cijenu karata u gradskom i prigradskom prijevozu, istaknuo je Gavranović. Odluku banjolučkog gradonačelnika su podržali iz Udruženja vozača gradskog i prigradskog prijevoza kao i građani, koji smatraju kako cijena može sada ići niže i do 20 posto, odnosno umjesto 1,60 na 1,30 KM. Što se tiče prehrambenih proizvoda, procjenjuje se kako energenti u njihovoj cijeni sudjeluju s oko 30 posto, piše Večernji list BiH.

Dizanje cijena hrane

Čim je došlo do rasta cijena naftnih derivata prije nekoliko godina, i cijene namirnica kao i ostalih prehrambenih proizvoda su naglo skočile, a trgovci i proizvođači su se pravdali upravo porastom cijena energenata. Međutim, kada je počeo pad cijena naftnih derivata, cijene životnih namirnica to nisu pratile, čak štoviše, neki su i poskupjeli. Pekari iz RS-a su, primjerice, kazali kako neće pojeftinjivati svoje proizvode. - Dobavljačima dajemo daleko veće marže nego što su naše, inače ne žele raditi s nama. Pored svih ostalih nameta, pojeftinjenje goriva za nas zaista ne mijenja puno situaciju, prije svega jer ono ne sudjeluje u značajnom postotku u pekarskoj proizvodnji. Primjera radi, na spomenutom padu cijene goriva mi mjesečno uštedimo oko 100 KM, a to ne može biti presudno za pojeftinjenje kruha i drugih peciva,kazali su za Press iz dobojske pekare. Iz Udruženja za zaštitu potrošača su i prije upozoravali na ovaj problem kazavši kako samo distributeri i trgovci zadrže korist za sebe jer nakon pada cijena nafte oni samo povećaju svoje zarade.