Goražde: Otkrivena spomen ploča Drinskim mučenicama

Uz prigodan program koji su priredile sestre Kćeri Božje ljubavi i djeca Goražda, spomen ploču otkrili su provincijalna glavarica Božje providnosti Družbe Kćeri Božje ljubavi Elvira Tadić i načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.

„Hvala Goraždu na pozitivnoj poruci koju šalje. Prošlost ne trebamo brisati već na istini trebamo graditi budućnost", poručio je ovom prilikom nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Najvišim predstavnicima Katoličke crkve obratili su se premijer BPK-A Emir Frašto i načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović podsjetivši da je Goražde prvi otvoreni grad koji je uvijek bio prepoznatljiv i po vjerskoj toleranciji.

U znak sjećanja na nove blaženice u Drinu je spušteno cvijeće, zapaljene svijeće te obavljena molitva na mjestu gdje su njihova tijela bačena u vodu.

Spomen ploča na objektu današnje Osnovne škole „Husein ef. Đozo" koja je nekada bila kasarna, uz prigodan tekst sadrži i imena stradalih časnih sestara, kao vječna opomena.

Naime, 15. prosinca 1941, godine, nakon što su zarobljene na Palama, od četničke ruke stradale su četiri časne sestre. Braneći dostojanstvo žene i redovničku čast sa prozora današnje Osnovne škole Husein ef. Đozo u sigurnu smrt skočile su sestre Jula, Krizina, Antonija i Bernarda dok je na putu od Pala do Goražda ubijena sestra Berhmana. Njihova tijela bačena su u rijeku Drinu.

Nakon odobrenja Vatikana, jučer je u Zetri obavljena njihova beatifikacija.

Fena