Godišnjica najveće rudarske nesreće u BiH

rudarska nesreća
... Jug Rudnika uglja Kreka u Tuzli živote izgubilo 180 komorata. Bila je to najmlađa smjena, prosječne starosti 27 godina, iza koje je ostalo 365 djece o kojima je brigu godinama nakon tragedije preuzeo Fond ''26. august".

Stravičnu eksploziju preživio je samo Smail Imamović, koji je kobnog jutra bio blizu izlaska iz jame. Iz kliničke smrti probudio se pet dana kasnije na Kliničkom centru u Tuzli, kada je i doznao za smrt svojih kolega.

Oni koji se sjećaju tragičnog 26. kolovoza 1990. godine govore o bolnim slikama poginulih rudara nakon njihovog izvlačenja. Jedni su u jami zatečeni zagrljeni - otišli su zajedno u smrt, drugi su u vrijeme eksplozije jeli, treći radili...

Istragu o najvećoj rudarskoj nesreći u BiH vodilo je Županijsko tužiteljstvo, a osumnjičeni su bili tadašnji rukovodioci OOUR-a Rudnika lignita „Dobrnja". U travnju 2006. godine Županijsko tužiteljstvo je zaključilo kako je nakon provedene istrage utvrđeno da nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Vještaci su, naime, zaključili da je osnovni uzrok nezgode upala, a zatim i eksplozija oblaka ugljene prašine, do kojeg je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade. Sa takvim zaključkom nikada se nisu pomirile obitelji poginulih komorata, koje su ubjeđenja da je riječ o klasičnoj diverziji obzirom na okolnosti koje su tih mjeseci vladale u tadašnjoj SFRJ.

Jama „Dobrnja Jug" je nakon nezapamćene tragedije blindirana čime je i okončana dalja eksploatacija uglja.