Glavno vijeće pozvalo predstavnike HNS-a u tijelima vlasti da pokrenu promijene ustava i izbornog zakona

HNS, BIH, Hrvati u BIH
...na njezinom euroatlantskom putu, ali i kao nužan uvjet stabilizacije i prosperiteta BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Glavno vijeće je preporučilo dužnosnicima HNS-a BiH u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH da iniciraju aktiviranje MAP-a za članstvo BiH u NATO-u, što je bio jedan od dogovora koalicije na državnoj razini.

Isto tako zadužili su predstavnike HNS-a da pristupe operacionalizaciji reformske agende zajedno s partnerima, a ako se suoče s opstrukcijama ili čak blokadama da sami preuzmu inicijativu izrade i predlaganja reformskih zakona za realizaciju europske agende. Glavno vijeće smatra da Hrvati a i velika većina ostalih građana u Bih ne žele i ne smiju biti taoci izrazite manjine kojoj euroatlantski put nije u interesu.

Glavno vijeće je pozivalo predstavnike HNS-a u tijelima vlasti da pokrenu ustavne i zakonske prijedloge kojima se realiziraju ciljevi iz Deklaracije HNS-a. A to su promjene Ustava, Izbornoga zakona, zakona o odlučivanju u vladama entiteta itd.

Glavno vijeće je odlučilo utemeljiti i Ured za pravnu pomoć braniteljima Domovinskoga rata protiv koji se dižu optužnice za ratne zločine. Pri tom Glavno vijeće je još jednom naglasilo da se optužnice dižu selektivno i da se i dalje po pravilu dižu optužnice za zapovjednu odgovornost, a krivica stavlja u navodni udruženi zločinački pothvat, što je ocijenilo političkom manipulacijom.

Glavno vijeće je potvrdilo i radnu skupinu od predstavnika udruga iz Domovinskoga rata koja će zajedno s radnom skupinom Hrvatskoga sabora zajedno raditi na prijedlogu zakona o pravima hrvatskih branitelja i njihovih obitelji.

Glavno vijeće je dalo potporu izradi studije pod nazivom "Iz srca Europe", koja ima za cilj proučiti modele ustavnoga ustroja višenacionalnih demokratskih država u Europi i zatim predložiti najprihvatljiviji model za BiH.