Glavaš: Stojim pred vama čiste savjesti,nevin i proglašen krivim

Tužiteljstvo BiH se usprotivilo ovom zahtjevu, naglašavajući da nisu zakonski opravdani, priopćio je BIRN.

Obrana je uložila žalbu na presudu u kojoj se navodi da je presuda Suda BiH "nejasna i kontradiktorna", kao i da se kaznena djela za koja je Glavaš optužen ne mogu podvesti pod ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Glavašev odvjetnik Nikica Gržić rekao je da ova presuda ne sadrži ni "klauzulu izvršnosti", te da je molba Ministarstva pravde Hrvatske bila "preuranjena".

Apelacionom vijeću Suda BiH obratio se i optuženi Glavaš, koji je rekao da je u Hrvatskoj protiv njega vođen "politički proces" i da nije počinio zločine za koje se tereti.

"Stojim pred vama čiste savjesti, stojim nevin i proglašen krivim. Žrtva sam političkog procesa. Nisam kriv za zločine za koje sam političkom presudom hrvatskog ispolitizovanog suda presuđen. Hrvatska je moja domovina, kao i BiH. Odlučio sam da u BiH odslužim kaznu nevin, radije nego u kazamatima u Hrvatskoj", rekao je Glavaš.

Apelaciono vijeće Suda BiH će naknadno donijeti odluku u ovom slučaju.

Sud BiH je krajem rujna potvrdio presudu Glavašu koji je u Hrvatskoj osuđen najprije na deset godina zatvora, a kasnije mu je kazna smanjena na osam godina.

Njegovi odvjetnici su se krajem listopada žalili na presudu, navodeći proceduralne propuste u presudi Glavašu, a nadaju se i smanjenju kazne.

Glavaš se od uhićenja nalazi u pritvoru Suda BiH, a kada presuda postane pravosnažna, bit će premješten u KPZ Zenica, gdje ga čeka mjesto knjižničara.

Branimir Glavaš, nekadašnji tajnik Općinskog sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku, je po zapovjednoj odgovornosti osuđen jer je Županijski sud u Zagrebu utvrdio da je naredio uhićenja, mučenja i ubojstva sedmoro srpskih civila, čija su tijela bačena u Dravu
(srna)