Glasačka mjesta u BiH otvaraju se u subotu u 7 sati

HSPF, Europski parlament u Briselu, izbori, izborni zakon, izbori, izbori, izbori u BiH, Opći izbori 2014., izbori, CIK, lokalni izbori u Hrvatskoj, Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović, Milan Kujundžić, Ivan Sinčić, izbori u RH, izbori, lokalni izbori u Hrvatskoj, izbori u RH, novi zeland, glasovanje, pravo glasa

Biračka mjesta u BiH bit će otvorena u subotu od 7 do 19 sati, kao i u nedjelju, kada će se glasovati i u Hrvatskoj. Hrvatski državljani koji žive u BiH ili privremeno borave u toj zemlji moći će glasovati na 33 biračka mjesta, koja će biti otvorena u gradovima-sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) odredilo je da najveći broj biračkih mjesta ove godine bude otvoren na području koje pokriva Generalni konzulat u Mostaru, s obzirom da na tom teritoriju živi najveći broj hrvatskih državljana.

Dvadeset biračkih mjesta u Mostaru

U Mostaru će se tako moći glasovati na dvadeset biračkih mjesta, osam će ih biti u Sarajevu, tri u Tuzli, a dva u Banjoj Luci.
U roku predviđenom za tzv. aktivnu registraciju birača, koji je istekao 28. listopada, za glasovanje na teritoriju BiH prijavilo se nešto više od 22 tisuće hrvatskih birača.

Aktivna registracija preduvjet je kako bi se moglo glasovati, no potvrde o upisu u birački popis moći će se ishoditi i na same dane glasovanja. U tu svrhu uz biračka mjesta bit će otvoreni posebni uredi na kojima će se, uz predočenje dokumenata kojima se dokazuje hrvatsko državljanstvo, izdavati potvrde nužne za glasovanje.
Ta mogućnost ostaje samo za one hrvatske državljane koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Hina