General Dragan Ćurčić bio je jedan od junaka Domovinskog rata: U nedjelju nas je napustio iskreni domoljub i pravi zapovjednik HVO-a

general dragan ćurčić, heroj

Dragan Ćurčić, general - pukovnik HVO-a i bivši zapovjednik Postrojbe za posebne namjene "Ludvig Pavlović" preminuo je u nedjelju u Mostaru.

Ćurčić je rođen 1. rujna 1965. godine u selu Janjac nadomak Zenice, a školovao se u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu gdje je naposljetku specijalizirao pješaštvo.

Iz JNA je pobjegao 1992. godine, a potom se u Vrgorcu (Hrvatska) pridružio Božanu Šimoviću, Anti Jelaviću i Nijazu Batlaku - Daidži (Mate Šarlija) u Pukovniji "Kralj Tomislav" osnovanoj u tom gradu u studenom 1991. godine odlukom državnog vrha Hrvatske.

Iz vrgoračke pukovnije "Kralj Tomislav" nastao PPN "Ludvig Pavlović"

Pukovnija "Kralj Tomislav" zaustavila je pesijecanje juga Hrvatske u borbenim operacijama protiv JNA i izlazak srpsko-crnogorskog agresora na Pelješac. Pripadnici brigade "Kralj Tomislav" bili su Hrvati i Bošnjaci s područja Hrvatske i BiH. Iz te brigade "Kralj Tomislav" nastala je postrojba za posebne namjene "Ludvig Pavlović" čiji je Ćurčić zapovjednikom postao nakon pogibije Božana Šimovića u operaciji "Bura" na Hodovskoj visoravni.

Od bijega iz JNA '92. do završnih operacija Hrvatskih snaga '95.

PPN "Ludvig Pavlović" čiji je Ćurčić bio zapovjednikom dala je nemjerljiv doprinos akcijama i operacijama HVO-a za vrijeme Domovinskog rata u BiH, a Ćurčić je kasnije postao i članom Glavnog stožera HVO-a.

"Ludvig Pavlović" je uoči završnih operacija Hrvatskih snaga 1995. godine ušao u sastav 2. gardijske brigade HVO-a.

Željko Ljubanić, zapovjednik brigade HVO-a Zenica, koja je nakon progona Hrvata iz tog grada, branila enklavu u Lašvanskoj dolini, kazao je kako Ćurčića pamti kao iskrenog domoljuba i pravog zapovjednika HVO-a.

"Od samoga početka Domovinskog rata svoje iskustvu i znanje stavio u službu obrane svoga naroda. Zajedno sa postrojbama i vojnicima kojima je zapovijedao sudjelovao u svim operacijama od Južnog bojišta do oslobodilačkih operacija koje su dovele do završetka rata u BiH. Omiljen i priznat među suborcima, general je sve nedaće i turbulencije nakon rata proživljavao sa svojim narodom", kazao je Ljubanić za Dnevnik.ba.

Nakon Daytona bio dozapovjednik Zajedničkog zapovjedništva Vojske Federacije BiH. Protiv Čurčića se vodio kazneni postupak u predmetu "Hrvatska samouprava" zbog navodnog podrivanja vojne moći Federacije BiH kada su Ante Jelavić, tadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH i izaslanici Hrvatskog narodnog sabora osnovali "Hrvatsku samoupravu" kao privremeni oblik samozaštite Hrvata u BiH nakon stvaranja nelegitimne i nelegalne vlasti Alijanse za promjene i tzv. Barryjevih i Petritschevih amandmana na Ustav FBiH.

Suprotstavio se vlasti Alijanse, bio prvi vojnik Hrvata u BiH za vrijeme Hrvatske samouprave

Marko Tokić, bivši predsjednik Hrvatske samouprave, za Dnevnik.ba je kratko komentirao kako "odlazimo ranije od svih očekivanja da gore u zagrljaju najdražih dočekamo mir i pravdu".

"Zadnji put se vidjesmo onu večer kad smo iskazivali počast u poštivanje generalu Praljku. I to je simbolika oprostismo se odajući poštovanje najvećem od nas. Draganov prinos bijaše srce i hrabrost, odanost i vjernost do zadnjeg daha", kazao je Tokić.

Miroslav Nikolić, general HVO-a i bivši savjetnik za vojna pitanja u kabinetu Ante Jelavića, nekadašnjeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kazao je kako je Ćurčić bio jedan od najboljih zapovjednika koje je HVO-a imao.

"Generala Ćurčića znam dvadeset šest godina i mogu reći da mi je bila istinsko zadovoljstvo i čast poznavati ga. Ne mogu se pohvaliti da smo bili bliski prijatelji koji su se viđali svakodnevno ali smo bili prijatelji i kolege koji su se uvijek susretali s istinskim uvažavanjem i poštovanjem”, kazao je Nikolić za Dnevnik.ba.

Ćurčić je, prema Nikoliću, svakako bio jedan od najboljih zapovjednika što je HVO imao, pravi profesionalni vojnik i častan čovjek, beskonačno hrabar i odan svojim vojnicima i svome narodu.

"To je pokazao ne samo u ratu nego i u miru. Bio je dozapovjednik VF u najteže poratno vrijeme, u vrijeme kad je tzv. Alijansa za promjene uz pomoć međunarodne zajednice uz pljačkanje banke i protudemokratskog nametanje vlasti obespravljivala hrvatski narod a hrvatski narod je reagirao pristajanjem uz HNS i Hrvatsku samoupravu", podsjetio je.

Prema njegovim riječima, general Ćurčić je u tom trenutku bio dozapovjednik ZZ VF, prvi vojnik Hrvata u BiH, te je bio potpuno svjestan svoje pozicije, svoje odgovornosti i svih rizika kojima je izložen.

Uvijek na pravoj strani - uz svoj narod

"Ostao je častan, principijelan i profesionalan uvijek, do zadnjeg trena. Odabrao je pravu stranu, ostao uz svoj narod i uz svoju vojsku ne kršeći zakon. To se pokazalo kada je nakon sloma Samouprave nastao progon mnoštva onih koji su Alijansi bili "moralno-politički" nepodobni", kazao je Nikolić.

Mnogi su, prema njegovim riječima, ostajali bez posla, bez egzistencije, maltretirani, optuživani. "I on je bio optužen za 'podrivanje vojne i obrambene moći Federacije' ali je optužba na kraju bila odbačena. Bio je i ostao jedan od junaka Domovinskog rata, istinska legenda 'Božanovih'", kazao je Nikolić.

Posljednji ispraćaj generala Ćurčića je u ponedjeljak, 2. 12. u 15 i 30 sati u Čapljini na groblju Sv. Franje, a u HDHS Kosača će sutra s početkom u 11 sati biti održana i komemoracija u čast Dragana Ćurčića.