Gdje je i kako nestalo naoružanje iz BiH?

Afera o preprodaji viškova naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava koja su se trebala uništiti, a pojedine tvrtke namjenske industrije su ih navodno prodale poprima sve ozbiljnije razmjere. Kako je danas na pres konferenciji obznanila članica Parlamentarnog povjerenstva i zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić, radi se o 160 milijuna komada streljiva za malo oružje kalibra do 14,5 mm, oko tri milijuna topničkog streljiva kalibra do 40 mm, više od 35.000 komada raketa i projektila, više od 250.000 minobacačkih granata, više od 30.000 kamada antitenkovskih raketa, više od 340.000 komada minobacačkih granata, oko 60 raketa i raketnih glava orkan i oko 1,3 milijuna komada eksploziva za demoliranje piše Poslovniportal.ba.

Dušanka Majkić optužila je Ministarstvo obane kako je nakon godinu dana bezuspješnih pokušaja, s dokumenta u svezi s uništavanjem viška naoružanja skinuta oznaka povjerljivo, no on još nije dostavljen Povjerenstvu.
 
Postavila je pitanje koliko su se poštovale potpisane konvencije za kontrolu naoružanja, krijumčarenja i izvoza oružja, jer prema njoj postoje podaci koji potvrđuju kako su na neke stavke izdane suglasnosti za izvoz, a ista se vode u popisu viškova.
 
Majkićka se zapitala koliko je streljiva uništeno do sada metodom delaboracije, gdje se i u kojoj količini nalaze sekundarne sirovine dobijene delaboracijom, kolika je njihova cijena koju je utvrdilo Ministarstvo obrane i na koji način je vršena kontrola tog postupka kako bi se onemogućile zlouporabe. Tvrdi kako cijena ne postoji, kao ni kontrola od resornog ministarstva i kako je u ovoj oblasti mogao raditi tko što hoće.
 
Postavila je i pitanje tko se u BiH sve bavi delaboracijom, tko i kada je izdao licencu za to tvrtkama Unis pretis Vogošća, Vitezit Vitez, Binas Bugojno i Igman Konjic te zašto Ministarstvo obrane BiH svjesno i namjerno urušava jedini vojni kapacitet za uništavanje nestabilnog streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava Trom Doboj.
 
Majkić pita i kakva je stvarna uloga međunarodne organizacije UNDP u Sarajevu u cijelom procesu uništavanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, na osnovu kojih dokumenata se taj proces odvijao i kako su provođeni kontrolni mehanizmi pri uništavanju. Pita i u koje zemlje je izvršen izvoz i je li Ministarstvo obrane dalo suglasnost na izdavanje dozvole znajući kako se ne radi o novoproizvedenim sredstavima u namjenskoj industriji, već o sredstvima koja su otpremljena na delaboraciju.
 
Majkićeva je dodala kako oni koji su trebali biti obaviješteni kako to BiH radi, nisu bili obaviješteni i kako se radi o prijevari. Izazila je uvjerenje kako će Agencija za istrage i zaštitu BiH, koja vrši istragu, naći sve one koji su uključeni u ove malverzacije.