Francuska predlaže nove principe za proširenje zemalja Zapadnog Balkana

Europska unija, Hrvatska, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvatska, referendum, Europska unija, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, lobiranje, BIH, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, Europska unija, soros, Davor Ivo Stier, Europska unija, BIH, Europska unija, sastanak, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, šansa, BIH, Europska unija, istraživanje, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, parkirne kazne, belgija, brisel, Hrvati, Njemačka, Europski parlament u Briselu, Andrej Plenković, BIH, europski fondovi, pomoć, Hrvatska, Sejdić i Finci, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, anketa, Europska unija, BIH, Politika, Peter Sorensen, EU i BiH, Europska unija,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Dubravka Šuica, BIH, Europska unija, Paneuropska unija , Europski parlament , Hrvati u BIH, Dubravka Šuica, BIH, Europski parlament , EU i BiH,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europski parlament u Brisel

Francuska je zemljama članicama Europske unije poslala prijedlog novih principa za proširenje za zemlje Zapadnog Balkana. Od Europske komisije traže, da se do siječnja slijedeće godine odluči za novu metodologiju koja bi se primjenjivala u pristupnom procesu.

I dok je čak i europski povjerenik za proširenje kritizirao francusko “ne” na početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, analitičari smatraju da ovakav dokument zapravo ne predviđa trajno zatvaranje vrata zemljama Zapadnog Balkana.

Obnovljeni pristup koji Francuzi predlažu u tzv. “non paper” dokumentu podrazumijeva postepeno pristupanje, oštrije uvjete, opipljivu korist i reverzibilnost.

Navode da se pokazalo da zemlje Zapadnog Balkana presporo provode političke, ekonomske i socijalne reforme, ali i da građani nemaju dovoljno konkretnih koristi, čak i kada država ima status kandidata.

“Jednom kada se pregovori otvore, proces integracije se više ne bi zasnivao na otvaranju velikog broja tematskih poglavlja, već na nekoliko uzastopnih faza, koje bi formirale koherentne blokove politika i šemu koju je EU uspostavila, imajući u obzir specifične karakteristike svakog kandidata, gdje je to prikladno”.

Jedna od olakšica koje Francuzi predlažu je da bi države koje su u pregovorima mogle imati pristup i sredstvima koja su do sada bila rezervirana samo na članice EU, prenosi BHRT.

“Puno i potpuno pristupanje”, kako se navodi u dokumentu, dobar je znak, smatraju analitičari. Princip ireverzibilnosti, koji predviđa da države u pregovorima mogu i da nazaduju ako ne ispunjavaju, ili prestanu da ispunjavaju zadate uvjete, političarima iz regije, ali i iz Bosne i Hercegovine, trebalo bi da bude jasna poruka.

DENIS ČAKARDŽIĆ, stručnjak za europske integracije

Onda će ovaj novi pristup sigurno donijeti dodatni pritisak, prije svega, na odgovorne u BiH, da će do kraja ogoliti njihove stvarne namjere, ne ostavljajući nikakav prostor za dalju manipulaciju i hipokriziju kada je u pitanju suštinska reforma u našoj zemlji.

Francuska državna tajnica za Europu izjavila je u Hrvatskoj da njena zemlja ne dovodi u pitanje europsku perspektivu zapadnog Balkana, ali da želi biti sigurna da će postavljeni uvjeti biti ispunjeni. Nisu samo reforme u pitanju, smatraju analitičari.

HARIS PLAKALO, generalni tajnik Europskog pokreta u BiH

Moramo imati na umu da je cjelokupna regija zapadnog Balkana proteklih godina bila tlo koje je posjećivano od strane od strane najviših dužnosnika iz zemalja koje nisu članice EU, koje su nasuprot EU, i to svakako jeste jedan od razloga zbog čega je Francuska inicirala ovakve procese.

Pojedini europski lideri su, nakon što Francuska nije bila za otvaranje pristupnih pregovora za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, izjavili da se blokada ne odnosi samo na ove dvije zemlje, nego implicitno i na Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Prema izvorima iz Europske unije, postoji mogućnost da će ministri općih poslova EU, na sastanku koji će biti održan u utorak u Briselu, razmatrati i točku dnevnog reda koja se odnosi na situaciju u oblasti politike proširenja.