Fra Mario Knezović: Nevjerojatno je da živimo u društvu koje nije spremno istrpjeti Ninu Raspudića

fra mario
Kako drugačije shvatiti, da stvorim kovanice, mrzopisce ili mrzokomentatore koji ogavnim uvredama i primitivnim gadostima žele povrijediti Ninu Raspudića, nego reći da su glupi, komentirao je fra Mario Knezović.

Zapravo je nevjerojatno da živimo u društvu koje nije spremno „istrpjeti" mudre i pametne ljude. Nastup, ili ako hoćete nastupi, Nine Raspudića u medijskome prostoru postaju šokantna terapija za one koji ne znaju ništa, a misle da znaju sve. Ninin nastup na sarajevskoj televiziji N1 je ogledan primjer razlike između pameti i gluposti, opranoga mozga i kritike čistoga uma. Novinarska pitanja su bila poput sudačke stolice ili sačekuše noćnih razbojnika koji te u maskirnim kapama mučki pretuku i pobjegnu.

Način na koji su predstavili Ninu je skandalozan ili totalno glup. Reći za intelektualca da je radikal, glasnogovornik nacionalističke desnice, ikona konzervativne scene itd. mogu biti kvalifikacije samo onih koji sami sebe vide takvim. Nastup Nine Raspudića je bio rapsodija misli, argumenata, logičnih sljedova, poredanih istina, elaboriranih zaključaka. Ovaj razgovor je za sveučilišne katedre i školske učionice.

Mislim da bi mnogi koji su pozvani govoriti o sličnim stvarima, a žele dobro nama, trebali samo reći reprizirajte što je Nino rekao. No, naše društvo, to je očito, nije spremno na intelektualni diskurs. Naše društvo nije zrelo razumjeti pametne ljude. Društvo, pogotovo ono iz političkoga Sarajeva, ne može progutati Ninu Raspudića jer su zasićeni ideologijom unitarizma i sebeljublja. Svako vrijeme je imalo ljude koji gledaju korak ispred.

Međutim, oni koji godinama kaskaju u mjestu nikad neće tamo zakoračiti i zato ne mogu shvatiti. Možemo mi reći da se s ovim ili onim dijelom izlaganja Nine Raspudića ne slažemo. No, moramo obrazložiti što je to krivo rekao? Drugo mišljenje bez argumenata je samo iskorak navijačkoga tipa koji je nahranjen niskim strastima.

Uzaludno je što Nino govori i piše pametno jer gluhome (glupome) šaptati je uzaludno. U državi u kojoj jesmo on će za neke uvijek ostati „Fino Nastupić" jer im nije dato da shvate tko je Nino Raspudić! Emisiju preporučam čuti i vidjeti. Osobito je preporučam razumjeti!

Kamenjar.com