FOTO  Studenti Filozofskog fakulteta u Parlamentarnoj skupštini BiH

Studenti Filozofskog fakulteta u Parlamentarnoj skupštini BiH
Nakon puta, kojeg su mnogi iskoristili kao odmor od večernjeg izlaska, stigli smo u Sarajevo gdje su nas dočekale kolege iz Kiseljaka i vodič Denis, koji nam je bio domaćin u obilasku svih važnijih dvorana.

 

Nakon uvodnog predavanja o parlamentu u Sali za posjetitelje, uputili smo se u najveću dvoranu, Sivu dvoranu, kapaciteta 526 mjesta u središnjem dijelu i dodatnih 112 mjesta na galerijama za posjetitelje i novinare te još 17 mjesta za prevoditelje i tehniku. Dvorana je u ratu devastirana, no zahvaljujući donacijama obnovljena je u modernom zdanju. Zbog svoje nespecifične veličine slabo se i koristi. Trenutačno se najčešće koristi za velike javne rasprave, kongrese, simpozije, konferencije i druge slične manifestacije. U smo iskoristili i priliku da isprobamo velike „političke“ kožne fotelje, govornice i ostala mjesta primamljiva oku.

Nakon Sive dvorane, naš vodič Denis nas je odveo do Bijele dvorane, kapaciteta 180 mjesta, koja nas je još više fascinirala, te gdje smo također iskoristili priliku da snimimo još koju zanimljivu fotografiju, pozirajući na mjestima svih važnijih političara u Bosni i Hercegovini, ali i da isprobamo kako to sve funkcionira na sjednicama.


Nažalost, tu je i završio naš obilazak parlamenta, budući da nismo mogli pogledati i treću, Plavu dvoranu, gdje se odvijala sjednica. No, to nas nije pokolebalo da ne ostanemo još u predvorju zgrade, gdje su bile izložene zastave svih članica Europske unije i replika Povelje Kulina bana, prvog pisanog dokumenta o bosanskoj državi.

Svoj boravak u Sarajevu nastavili smo u obilasku grada, shoppingu i nezaobilaznim ćevapima na Baščaršiji. A nakon toga, opet put naše Hercegovine, noseći sa sobom jedno novo iskustvo podijeljeno u društvu kolega.


ABCportal.info (Ivan Kraljević)