FOTO  Obilježena 20. obljetnica osnutka i djelovanja Općinskog odbora HDZ-a BiH Širokog Brijega

U atmosferi koja je podsjećala na vrijeme prije 20-ak godina sa stotinama zastavica u rukama članova i simpatizera HDZ-a i gostiju, „Lijepom našom“ počelo je svečano obilježavanje 20. obljetnice osnutka i djelovanja HDZ-a Širokog Brijega. Na samom početku programa obilježavanja 20. obljetnice osnutka i djelovanja HDZ-a Širokog Brijega u velikoj dvorani Zavoda svete Obitelji na Puringaju prikazan je 15-minutni dokumentarni film „Pečati našeg vremena“ autora Tomislava Ćužića.

 „Ponosni smo na sve učinjeno u ovih 20 godina, svjesni svega onoga što još treba učiniti i spremni smo to učiniti“, rekao je na početku svog govora predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Širokog Brijega Miro Kraljević. Osvrnuvši se na protekle općinske izbore predsjednik Kraljević je istaknuo da su izbore obilježile dvije pojave. „Jedna je sumrak demokracije u vidu besramne kupoprodaje birača za 100 maraka u mesu. Druga je nova snaga HDZ koja se ipak uspjela oduprijeti ovoj besramnoj prijevari i pobijediti. Kod prve pojave brine nas i rastužuje što je nekoliko tisuća naših sugrađana spremno prodati svoj glas za sitan novac. Ipak za njih tražimo izgovor u nestašici i strahu za radno mjesto. Daleko više nas  brine  što nema nikakve primjerene reakcije na ovaj drastičan kriminal i bezakonje od nadležnih policijskih, pravosudnih, izbornih i međunarodnih institucija, pa čak ni od medija, iako smo mi s naše strane na to ukazivali i upozoravali“, istaknuo je Kraljević dodavši da se HDZ u poštenim izborima ne mora bojati za rezultat.

„Cilj HDZ BiH je osigurati minimalno 130.000 glasova na predstojećim Općim izborima i dobiti hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Znači stvoriti ambijent u kojem ćemo imati premijera BiH. Stvoriti ambijent u kojem se vlast neće moći formirati bez HDZ-a BiH i s druge strane biti za pregovaračkim stolom o ustavnim promjenama koje će krenuti, odmah nakon izbora u listopadu“, rekao je predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović. Predsjednik Čović je rekao kako je HDZ BiH stranka koja svojim političkim djelovanjem nastoji stvarati političku opciju prihvatljivu za sve demokratske i proeuropske orijentirane političke trendove te da će program temeljiti na socijalnoj osjetljivosti, ekonomskim programima i izgradnji pravne države.

 „Prepoznali smo ideje i rad, kako mi mladež  to volimo nazvati starog HDZ-a, ponudili neke naše svježije, modernije jednom riječju mladenačke prijedloge koje ste vi velikodušno prihvatili. Možda smo samo prst na ruci desnici, ali ruka je potpuna tek sa svih svojih pet prstiju“, rekao je u svom obraćanju nazočnima predsjednik Općinskog odbora Mladeži HDZ-a BiH Širokog Brijega Ante Čolak. Nazočne je prigodnim riječima pozdravila i predsjednica Općinskog odbora Zajednice žena HDZ-a BiH „Kraljica Katarina Kosača“ Erina Lasić istaknuvši da su se žene u veoma kratkom vremenu od osnivanja  istakle po organiziranju nekoliko edukativnih tribina, društveno političkom zalaganju, po humanitarnim djelatnostima, a najvažnija među njima,  bila je  veoma uspješna organizacija donatorske večeri u Širokom Brijegu za pomoć Onkološkom odjelu SKB Mostar.

U sklopu programa obilježavanja 20. obljetnice osnutka i djelovanja HDZ-a Širokog Brijega predstavljena je i knjiga „Sve je počelo u Širokom“ autora Velimira Mabića. Prigodnim riječima nazočnima se obratio i prvi predsjednik HDZ-a Širokog Brijega izabran na sastanku Inicijativnog odbora održanog 13. ožujka 1990. u Mokrom Zdenko Ćosić. 

Glazbena škola Široki Brijeg sa „Lijepom našom“ i stranačkom himnom „Bože čuvaj Hrvatsku“ i klapa „Diva“ pjesmama „Golubice bila“ i „Gožđena mašina“ savršeno su se uklopili u svečanost obilježavanja 20. obljetnice najjače i najbrojnije hrvatske stranke u BiH.

Na Trgu širokobrijeških žrtava vijence su položila izaslanstva Središnjice HDZ-a BiH i Općinskog odbora HDZ-a BiH Široki Brijeg. Na obilježavanju 20. obljetnice osnutka i djelovanja HDZ-a Širokog Brijega osim brojnih simpatizera i članova HDZ-a bilo je nazočno visoko izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno predsjednikom stranke dr. Draganom Čovićem, predsjednici Općinskih i županijskih odbora HDZ-a BiH iz cijele Bosne i Hercegovine, širokobriješki fratri na čelu sa gvardijanom fra Branimirom Musom, predsjednici HDZ-a općina i gradova iz Dalmacije, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te brojne osobe iz gospodarskog, znanstvenog, kulturnog i športskog života, kao i mediji.

Drago Martinović