FOTO  Lipanjske zore: Središnji skup zahvale hrvatskim braniteljima u Počitelju

Tako su vijence ispod Spomen obilježja u Počitelju   položila i svijeće zapalila izaslanstva Općine Čapljina, Općinskog vijeća Čapljine i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Općine Čapljina, susjednih Općina i braniteljskih udruga iz Gruda, Čitluka, Stoca, Neuma, Ravnog i grada Mostara te županijske, federalne i državne razine  zakonodavne i izvršne vlasti kao i ministarstva obrane BIH i Oružanih snaga BiH i na kraju hrvatskih političkih stranaka i učenika te djelatnika obrazovnih institucija Općine Čapljina.

Ispred koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Općine Čapljina skupu se emotivnim govorom obratila Eva Bogdan, članica udruge djece poginulih hrvatskih branitelja.

“ Prije 18 godina naše su majke  i suborci bili i tužni i ponosni što sahranjuju naše očeve i poginule hrvatske branitelje. Oni su svoju krv dali za našu slobodu. Zapitajmo se danas na ovom mjestu i pogledajmo istini u oči. Dali su nam slobodu a mi se kockamo time. Imamo li se pravo kockati sa 107 grobova naših poginulih očeva i hrabrih hrvatskih branitelja. Odgovor potražimo u svojim srcima. “ - kroz plač je na kraju poručila Eva Bogdan.

Skupu se na kraju obratio i čapljinski načelnik dr.Smiljan Vidić koji se na početku prisjetio svega onoga što su hrvatski branitelji i sudionici akcije „Lipanjske zore“ proživljavali tih jutara početkom lipnja 1992.godine.

“ Na ovom je mjestu danas dosta sudionika te briljantne akcije i njima sve to izgleda kao da se dogodilo jutros. Teško je iz nutrine izbaciti svu tu želju da se krene u oslobađanje hrvatske zemlje. Mi smo imali sreće pa smo se vratili doma a što nažalost mnogima nije uspjelo. Zato smo tu danas zbog njih i ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu.  Sanjamo li još one snove iz 1992.godine koje smo tada vrlo brzo pretvorili u stvarnost.  Nažalost,  neki i danas sanjaju neke druge snove o dobroj plaći i položaju. Ne smije se dirati i dijeliti hrvatski narod i tako rušiti snovi iz 1992.godine. Hrvati u BiH i danas se moraju boriti za svoju  jednakopravnost. To možemo uraditi samo ako smo zajedno a za sve to vremena je jako malo a prigoda je samo još jedna. “ - poručio je načelnik dr.Smiljan Vidić.

Na kraju je u restoranu "Staklo" priređen prigodni domjenak za sva izaslanstva i goste.












Frano Matić | V. L. | ČA::portal