FOTO  HKD Napredak i HTV napunili Skenderiju

HKD Napredak

Da je riječ doista o glazbeno-scenskom spektaklu svjedočile su prepune tribine, s kojih su se svako malo mogle čuti ovacije i pljesak. Karta više se tražila do samog početka koncerta u 19 sati.

Program je vodio karizmatični Branko Uvodić, inače dugogodišnji djelatnik HTV-a koji je publiku svojim šarmom i dosjetkama očarao već na samom početku. Ovo je bio prvi put kako je Uvodić sa svojom emisijom „Lijepom našom" došao u Bosnu i Hercegovinu i upravo nju, koja je jedna od najgledanijih na HTV-u, posvetio napretkovom radu i zalagnju za mlade ljude kao i ovogodišnjoj obljetnici povodom 20 godina od obnove rada.


Brojne gledatelje je pozdravio prof. dr. Franjo Topić predsjednik HKD Napredak istaknuvši značaj Napretka ne samo za Hrvate nego i sve narode u BiH. Prof. Topić je naglasio i značaj osnivanja novog Sveučilišta, koje treba biti podsticaj mladima da nakon novostečenog znanja ostanu u BiH i svoju budućnost upravo ovdje zasnivanju. Od velikog značaja je bilo i obraćanje uzoritog Vinka kardinala Puljića koji je istakao da je „ova aktivnost na poseban način jedan novi iskorak Napretka u programu stvaranja zaklade za organiziranje Sveučilišta Vrhbosanskog. Taj iskorak iskreno pozdravljam i podupirem." Najvrijedni je ulagati u buduće generacije, koji trebaju biti kreatori i suradnici Božji u izgradnji bolje budućnosti, istakao je dalje kardinal Puljić. Kao drugi domaćin u prepunoj Skenderiji se obratio i premijer Vlade Kantona Sarajevo, Besim Mehmedić koji je u osobnom obraćanju mladima istakao bitnost obrazovanja i ulaganja u mlade, rekavši da se uvijek naporan trud isplati.

U glazbenom programu su nastupile folklorne skupine Napretkovih podružnica koje su svojim nastupima uveličale i uljepšale cijelo večer. Skupine iz Kreševa, Odžaka, Bihaća, Knina i drugih krajeva su predstavile nošnje i običaje svog zavičaja te su prisutni mogli uživati u plesovima koje vjerojatno do tada nisu bili u prilici vidjeti na jednom mjestu. Uz tamburice foničkih tamburaša i izvrsnu klapsku glazbu iz Mostara se program nastavio da bi atmosfera u prepunoj dvorani došla do usijanja kada su na binu počele izlaziti zvijezde bh i hrvatske scene. Upečatljive su bile izvedbe Đanija Stipaničeva, koji slovi za nasljednika Vice Vukova a koji je publiku očarao svojim prekrasnim glazbenim nastupom, Ivana Mikulića rođenog hercegovca koji je bio predstavnik Hrvatske na Eurosongu prije nekoliko godina, te Josipa i Zlatka Pejakovića. Publiku je svojom vokalnom izvedbom očarala mlada banjolučanka Marija Šestić koja je otpjevala sevdalinke.

Nakon dugo vremena sarajevska publika je mogla uživati u nastupima Kemala Montena,  Željka Bebeka i Duška Kuliša koji su publiku pripremili za nastup zasigurno dvije najveće sarajevske zvijezde Hanku Paldum i Halida Bešlića koji su svojim hitovima „Zelene oči" i „Miljacka" digli publiku na noge, a koja je zajedno s njima otpjevala sve pjesme. Na kraju koncerta su svi izvođači otpjevali „Kad ja pođoh na Bentbašu".

Moramo naglasiti da je ovaj koncert predstavlja obnovu suradnje između HTV-a, FTV-a i BHT1 koji je će ovaj glazbeno-scenski spektakl također emitirati.

Ovaj projekt su medijski podržali:

 HRT, FTV, BHT1, TV SARAJEVO, HTV KISS, TV HEMA, RADIO VRHBOSNA, BH RADIO 1, RADIO M, RADIO HERCEG BOSNE, RADIO BOBOVAC, RADIO POSUŠJE, RADIO LJUBUŠKI, OBIČAN RADIO, RADIO STUDIO 88, RADIO ČAPLJINA, RADIO KISELJAK, VEČERNJI LIST , DNEVNI LIST, OSLOBOĐENJE, WWW.BLJESAK.INFO, WWW.SARAJEVO-X.COM.

Svoj prilog do sada su za Napretkovu zakladu za Sveučilište i stipendiranje dali:

VLADA REPUBLIKE, HRVATSKE, MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA RH, VLADA FBiH, POTPRESJEDNICA FBIH, SPOMENKA MIĆIĆ, FEDERALNO MINISTARSTVO RASELJENIH OSOBA I IZBJEGLICA, VRHBOSANKA NADBISKUPIJA (VELIKI ZAKALDNIK), MCL - MOVIMENTO CRISTIANO LAVORATORI (VELIKI ZAKLADNIK), GOSP. FRANJO TOPIĆ, UNICREDIT BANK D.D., ECONOMIC VITEZ, FIMA BANKA, UNIVERZITET SARAJEVO, HBOR-HRVATSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ, CENTAR SKENDERIJA, MN MEDIA- SARAJEVO, HOTEL EUROPA, HOTEL OLD TOWN, LIJANOVIĆI, ZOVKO OSIGURANJE, ŽEPČE, KJKP PARK, EUROPLAKAT - SARAJEVO, TISKARA MARGO - ISTOČNO SARAJEVO, HOTEL BOSNIA, PZV LJEKARNA/APOTEKA VITA - KISELJAK, BOREAS D.O.O. KREŠEVO, LAŠVA KOMERC, NOVA BILA, CENTROTRANS, MULTIMEDIAPRINT - NOVA BILA, SLIŠKO - ŽEPČE, PODRAVKA -  SARAJEVO, BUDGET - SARAJEVO, VARTEKS -ŠIROKI BRIJEG, KONZUM - SARAJEVO, ORBICO-  SARAJEVO, GOSP. LEON BEGIĆ, GOSP. MATO TOPIĆ, GOSP. JAKOV GAVRAN, MONS. PERO JUKIĆ, GĐA MARIJA FEKETE-SULLIVAN.