Formiranje vlasti u demokratskim društvima” - uloga stranaka desnog centra

seminar, Mostar

Naseminaru su sudjelovali predstavnici stranaka desnog centra HDZ-a BiH, HDZ 1990, SDA, SBB, PDP-a i SDS.
Nakon otvaranja seminara i predstavljanje plana rada od strane Ivane Marić, stručne suradnica Predstavništva Zaklade Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini sudionike seminara pozdravila je Sabina Wölkner, direktorica Predstavništva Zaklade Konrad Adenauer u BiH.
Prvog dana seminara o Formiranje koalicija u nizozemskom parlamentu govorio je
Hendrik Jan Ormel iz Eduardo Frei Zaklade, a o Razmjeni iskustava: formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini, govorio je Srećko Boras, zastupnik HDZ 1990 u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i bivši zastupnik u Skupštini HNŽ-e te bivši predsjednik Vlade HNŽ-e.

Drugog dana seminara sudionici imali simulaciju formiranja vlasti, od prve konferencije za novinare do pregovora o formiranju vlasti između koalicije, donošenja odluke o koaliciji i imenovanje premijera, premijerov govor te konsultacije o Vijeću manjina
U poslijepodnevnim satima sudionici seminara posjetili su manastir Žitomislić, gdje im je domaćin bio iguman Danilo Pavlović uz nazočnost predstavnika franjevačkog samostana u Mostaru sv. Petra i Pavla, Židovske zajednice u Mostaru i Grada Mostara. Održan je i sastanak predstavnika na kojem je bilo riječi o nastavku suradnje vjerskih zajednica, Grada Mostara i KAS na projektima koje imaju za cilj promociju dijaloga i pomirenja.

Završnog dana seminara urađena je evaluacija simulacije, osvrt na procese i mehanizme donošenja odluka tijekom simulacije te završna rasprava.