Federalni parlament danas bira čelnike Federacije

Federacija BIH, izbor
Središnje izborno povjerenstvo u srijedu je ovjerilo zajedničku listu kandidata o kojima će se danas izjasniti Federalni parlament, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Klub Hrvata u Domu naroda za predsjednika F BiH kandidirao je dopredsjednika HDZ BiH Marinka Čavaru, bošnjački klub za dopredsjednicu ovog entiteta Meliku Mahmutbegović dok je Milan Dunović kandidat DF-a dobio podršku jednog izaslanika Demokratske fronte i četvorice izaslanika SDP-a

U petak je istekao rok za žalbe na odluku SIP BiH, koje su se mogle podnijeti Apelacijskom odjelu Suda BiH.

Prema odredbama čl. 2 Ustava Gederacije BiH izbor za predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva prihvaćanje zajedniĉke liste tri kandidata za predsjednika i potpredsjednika, većinom glasova u Zastupniĉkom domu, a zatim i većinom glasova u Domu naroda, ukljuĉujući većinu kluba svakog konstitutivnog naroda.

Ukoliko ni jedna lista kandidata ne dobije potrebnu većinu u oba Doma, postupak kandidiranja se ponavlja. Ukoliko i u ponovljenom postupku jedan od Domova odbije zajedniĉku listu, smatrat će da su kandidirane osobe izabrane prihvaćanjem liste u samo jednom domu, piše Hrvatski Medijski Servis.

Nakon izbora čelnika Federacije, kako je najavljeno, Predsjedništvo BiH trebalo bi imenovati mandatara Vijeća ministara, kojeg bi potom, najvjerojatnije na sjednici koja je zakazana za 11 veljače potvrdio Zastupnički dom Parlamenta BiH. Kao što je poznato kandidat za mandatara je kadar SDA Denis Zvizdić.

Očekuje se kako će nakon izbora čelnika F BiH i mandatara Vijeća ministara odmah početi pregovori vladajućih koalicija o rasporedu resora u Vladi F BiH i Vijeću ministara BiH, te o programima dviju vlada. Vladajuću koaliciju u F BiH čine HDZ BiH, SDA i DF, dok je kandidat za federalnog premijera poduzetnik iz Gradačca fadil Novalić. Uz tri spomenute stranke iz F BiH koaliciju na razini BiH čini još i Savez za promijene predvođen SDS-om, iz RS.

Inače, sutra bi Zastupnički dom Parlamenta FBiH trebao usvojiti odluke o privremenom financiranju izvanproračunskih korisnika (Federalni zavod MIO, Zavod za zapošljavanje i Zavod za zdravstveno osiguranje/reosiguranje) za prva tri mjeseca ove godine, koje je već potvrdio Dom naroda.

/HMS/