Federalna televizija uporno traži ustaše i tamo gdje ih nema

Travnik, Izložba slika, Izložba slika
Federalna televizija objavila je kako izbložba „blago rečeno, ima za cilj prekrajanje povijesti".
Branitelji s fotografija

Uz dokumentarne fotografije, koje je snimio njemački vojnik koji je posjetio Travnik, Federalna televizija tvrdi kako propratni tekst sugerira da su njemačke i ustaške jedinice tih ratnih godina, uz gotovo idiličan odnos prema lokalnom stanovništvu, branile Travnik.

- Među fotografijama nema niti jedne s travničkim Židovima, iako je Travnik poslije Sarajeva bio najveća židovska općina. A i kako bi ih bilo kad su ih "branitelji s fotografija" strpali u vozove i odvezli u logore, kažu svjedoci tog vremena, prenosi FTV.

No, stvar je poptupno drugačija, rekao je za portal Bitno Marinko Slipac, voditelj zavičajne zbirke i Botaničkog vrta Udruge Baština iz Novog Travnika, koji je suorganizator izložbe.
Zgroženi autor

- Riječ je o dokumentarnim fotografijama, koje je autor izložbe Ivan Zec otkupio. Novinarka Federalne televizije (Nađa Ridžić, op.a.) nije niti pročitala popratni tekst, niti je kontakritara autora, koji je bio na raspolaganju medijima, rekao je Slipac naglasivši kako se radi o potpunom neprofesionalizmu.

- Mislim da je više nego tendeciozno ubacivanje kadrova iz drugih sredina te poistovjećivanje svih Hrvata s ustašama iako ni na jednoj fotografiji nema ustaša. Riječ je o fotografijama koje pokazuju Travnik u to vrijeme, rekao je Slipac dodavši kako je riječ o novinarki za koju su vezana ratna huškanja.

Slipac je rekao kako je zgrožen prilogom na Federalnoj televiziji, koja je birala pogodne sugovornike, ali i da je sam autor Ivan Zec zgrožen prikazivanjem izložbe. Kaže kako je novinarka ispustila objaviti pozitivne reakcije građana na fotografije koje prikazuju Travnik kroz objektiv njemačkog vojnika.
Ponovno rađanje fašizma

- Svrha izložbe „Travnik u II svjetskom ratu" je fotografijom približiti posjetiteljima ovo burno razdoblje i dočarati život u Travniku i okolici toga doba. Izložene fotografije najvećim dijelom predstavljaju fotografsku zbirku snimljenu rukom nepoznatog njemačkog oružnika, koji je boravio u Travniku od ljeta 1943. do početka rujna 1944. godine. Ovaj fotograf svjedočio je tada najtežim borbama za Travnik, a njegova postrojba napustila je grad tek mjesec dana prije konačne bitke. Zbirka ovih fotografija nedavno se našla na internet aukciji, odakle je otkupljena, napisao je o izložbi Ivan Zec.

Federalna televizija u prilogu magazina 60 minuta opisala je izložbu ponovnim rađanjem fašizma te fašističkim pohodom na ove prostore, ubacujući u prilog i priču o fašističkoj zastavi na tribinama u Širokom Brijegu.

- Narod koji ima takvu omladinu mora da brine za svoju budućnost, kaže se na kraju priloga Federalne televizije.

No, što je s budućnosti naroda koji ima ovakve novinare?
bitno.ba/foto: travnik-grad.com