Federalizam je jedini put za BiH: Imamo pripremljen prijedlog o četiri federalne jedinice

Dragan čović
A hoće li to dobaciti do nas, nisam siguran da smo im, na sreću, na bilo koji način zanimljivi - izjavio je hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u intervjuu za „Večernji list".

Regionalno gledano, smatra Čović, najvažnije je imati mir oko Srbije i Kosova i nedavne napetosti, po njegovom mišljenju, imaju veze samo s izborima.

-Za sada ne vidim te ratne razmjere, ali da se nešto slično može organizirati, u to sam uvjeren. Pripremaju se kojekakve prosvjedne igre ili, kako neki vole reći, "događanja naroda" od skoro istih aktera koji su to činili prije tri godine - kaže Čović.

Komentirajući najavljeni posjet BiH srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića idućeg mjeseca, Čović ističe kako taj posjet ima smisla ako Nikolić bude kandidat za predsjednika na skorim izborima u Srbiji.

-Nakon najave ponovnog reaktiviranja tužbe pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu protiv Srbije, taj je posjet, međutim, opet neizvjestan. Situacija u BiH i regiji je složena, puna nekih novina, a rekao bih i osmišljena da bi se još više zakomplicirala. Pokušat ćemo tu situaciju stabilizirati, a kroz to vrijeme rješavati i ključne probleme. Prvi problem koji rješavamo je Izborni zakon, a to podrazumijeva dogovor oko izmjene načina izbora članova bh. Predsjedništva, izaslanika u Dom naroda FBiH te izbora u Mostaru - smatra Čović.

Na upit što za njega znači federalizacija koja se spominje i u predloženim amandmanima na novi nacrt rezolucije o BiH u Europskom parlamentu, Čović kaže da to znači sačuvati BiH, osigurati joj europski put s potpuno racionalnijim ustrojem nego što ga imamo danas.

-Od sadašnja dva entiteta, Distrikta Brčko i deset županija trebamo stvoriti puno racionalniji ustroj BiH. Pa čak i sada je BiH određeni oblik federacije. Želimo stvoriti takvu državu koja bi zaštitila prava konstitutivnih naroda, ali i omogućiti svim građanima BiH da žive jedan normalan život. Za naš europski put i NATO od ključnog je značaja imati prohodnost za donošenje važnih odluka. U tome smislu imamo pripremljen prijedlog o četiri federalne jedinice. To je stari prijedlog i za mene je nevažno hoće li biti tri, četiri ili pet jedinica. Najvažniji je sadržaj tog federalizma. Vjerujem da se na tim osnovama razmišlja i kada se priprema ova rezolucija. Nije to priča o tri ili četiri, pet nacionalnih država, nego o stvaranju racionalnijeg ustroja. Na taj bismo način riješili i pitanje podijeljenih nadležnosti glede čega često dolazi do preklapanja, nesporazuma i problema. Mislim da je federalizam jedini put da BiH ide naprijed i da se ostvari puna jednakopravnost - navodi Čović.

Govoreći o političkim odnosima u BiH on kaže kako će učiniti sve da aktualna vladajuća koalicija uspije, jer za to nema alternative.

-U suštini, ako bi se ova koalicija raspala, u teoriji bismo mogli imati neke manjinske vlade, što u biti i sada imamo u pojedinim trenucima. No, ako mislimo nešto ozbiljno pokrenuti do sljedećih izbora, sada nam je prigoda da napravimo iskorak. U ovoj godini imamo obvezu završiti dio posla oko europskog puta. Uz to, očekujem da završimo i obveze koje se tiču aktivacije Akcijskog plana za članstvo u NATO. Treba znati kako ni jedno od tih pitanja ne možemo riješiti ako ne budemo imali unutarnju stabilnost. Bez obzira što danas to tako ne izgleda, ja sam i dalje optimističan. Nemamo druge nego pokušati nešto zajedno uraditi. Jer ako ne bude te koalicije, imat ćemo potpunu blokadu - kazao je Čović, dodajući kako je njegov dojam da će se uspjeti riješiti ključni prijepori.

Kada je u pitanju izgradnja autoceste kroz Hercegovinu Čović kaže da ćemo se naći u problemima ukoliko u predstojećih pola godine „ne krene sve što se nastojalo osporavati".

-Očekujem od svih koji su uključeni, a napose predstavnika koje je imenovala hrvatska politika, da sve te probleme riješe i da se nastavi što prije gradnja. To podrazumijeva i izgradnja spojnih cesta koje se vežu na autocestu koridora Vc. Prije svega, riječ je o južnog obilaznici grada Mostara i za nju je osiguran novac. Najvažnije je osigurati da se iz središta grada izvuku teški kamioni i tegljači te da se usmjere prema južnom dijelu grada - ustvrdio je Čović u razgovoru za „Večernji list".