Federaciji prijeti potpuni kaos, ključ rješenja ima Valentin Inzko

Majstori opstrukcije neumorno igraju svoju igru, što najbolje pokazuje način na koji se predsjednik Federacije Živko Budimir odnosi prema pitanju popune Ustavnog suda FBiH.

Budimirovo uvjetovanje

Nakon što je tjednima opstruirao potpisivanje kandidature Šahbaza Džihanovića, Budimir sad uvjetuje i kandidaturu za drugog nedostajućeg bošnjačkog suca. Iako je svima jasno da samo provedbom ove procedure izbora rad Ustavnog suda može biti deblokiran i otvoren put izlasku iz institucionalne krize, Budimir se odlučuje na opstrukcije. Blokade se cementiraju i u Vladi Federacije, gdje vlada potpuni kaos. Dva podijeljena politička tabora više i ne komuniciraju, a jedini dokumenti koje razmjenjuju su kaznene prijave. Dopremijer Jerko Ivanković Lijanović nastoji preuzeti upravljanje Vladom, a pravnici upozoravaju kako je to hod po vrlo tankoj žici. Blokiran je i rad Parlamenta Federacije BiH. SDA je iskoristila prelazak dvoje SDP-ovih u "neovisne" izaslanike i osigurala dvotrećinsku većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda. Time je došla u poziciju da pozivanjem na vitalni nacionalni interes blokira sve odluke nove parlamentarne većine. Ta situacija se ne može promijeniti sve dok Ustavni sud ne bude imao kapacitet odlučivati o opravdanosti tih zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. I tu se krug blokada zatvara, jer ponovno dolazimo do Budimira i njegovog odbijanja da provede proceduru za popunu Ustavnog suda.

Rješenje u rukama Inzka

Predsjednik Kluba HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Marinko Čavara ističe da ključ rješenja ima visoki predstavnik koji bi povlačenjem svoje kontroverzne naredbe o suspenziji odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, oborio nelegalnu vlast u Federaciji. - Ponašanje Živka Budimira cijelo ovo vrijeme ukazuje da on nema granice kad su u pitanju blokade. Najbolji primjer je ovo što radi s blokadom procedure popune Ustavnog suda. Blokirana je i zakonodavna vlast jer SDA koristi mogućnosti blokade u Domu naroda. OHR treba omogućiti da institucije funkcioniraju. Na žalost, visoki predstavnik do sada nije pokazao spremnost da reagira i između ostalog ispravi i vlastite pogreške, kaže Čavara. On istodobno upozorava da Federacija, a time i država, ulaze u vrlo neizvjesno razdoblje potpunog bezvlašća s nesagledivim posljedicama. Od svoje uspostave, Federacija BiH nije se nalazila u ovako teškoj situaciji. Međunarodna zajednica i dalje poručuje kako očekuje od domaćih političara rješenje za aktualne probleme.

vecernji.ba