Federacija je krčma bez krčmara: Pročitajte kako troše platformaši

izbori, hsp, HSP BIH, NSRzB, Hercegovina, platformaši, Federacija BIH, trošenje
Šampion korištenja proračunskog novca za privatno-stranačke potrebe i po ugovorima o djelu ostaje federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Lijanović Ivanković.

Tako je ministar imao potrebu pronaći osobu koja će obavljati koordinaciju s nevladinim sektorom u pogledu praćenja efekta novčanih podrški iz oblasti poljoprivrede, pa je za 2.100 KM mjesečno angažirao Antu Petrića, povjerenika Narodne stranke Radom za boljitak za Posavsku županiju. Za isti iznos, 2.100 KM mjesečno, ministar Lijanović je angažirao aktivisticu Radom za Boljitak Anu Bašić, sa zadatkom koordinacije i praćenja realizacije projekata iz nadležnosti ministarstva.

Zašto je, pak, ministru Lijanoviću trebalo jednomjesečno angažiranje Dajane Zimonjić, treba li reći, još jedne aktivistice stranke Radom za boljitak? Prema ugovoru o djelu riječ je o obradi pravnih pitanja iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i vodoprivrede. Bit će da je baš u tom mjesecu predizborne kampanje, pravna služba Ministarstva bila na kolektivnom godišnjem.

Godinu dana s primanjima od 1.700 KM Vedad Gačanović trebao je pratiti vođenje aktivnosti za kampanju „Kupujmo domaće". Treba li naglasiti da je i on član Narodne stranke Radom za boljitak? Inače, o efektima ove kampanje nikada nećemo doznati, kao ni konačnu cijenu koja je proračunskom novcem promovirala ministrovu stranku.

Izgledno je da Ministarstvu zaista nedostaje stručnjaka, pa je za mjesečni iznos od 2.100 KM ministar Lijanović angažirao honorarce za stručna pitanja iz oblasti vodoprivrede, oblasti šumarstva, zdravstvene zaštite životinja.

Tako je povjerenica Narodne stranke Radom za boljitak u Novom Travniku Sanja Terzić po ugovoru u djelu angažirana za stručnu obradu najsloženijih pitanja iz oblasti poljoprivrede. U međuvremenu je i stalno angažirana u Ministarstvu kao šef Jedinice za upravljanje Projektom snabdijevanje vodom i sanitacija u Federaciji.

Za isti iznos, mjesečno 2.100 KM, anagažiran je još jedan član Narodne stranke Radom za boljitak - Velija Katica, i to za stručnu obradu najsloženijih pitanja iz oblasti veterinarstva.

Nedostaje u Ministarstvu i financijskih stručnjaka, pa je honorarno angažirana u struci potpuno nepoznata Anida Udovčić za stručnu obradu najsloženijih pitanja iz oblasti financijskog poslovanja. Lijanović je tog, prema ugovoru, stručnjaka za složena pitanja plaćao samo 1.200 KM.

Našlo se mjesta i za Edina Ajanovića, svojevremeno ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona iz, naravno, Narodne stranke Radom za boljitak. Sve nelegalnosti pri ugovorima o djelu u Ministarstvu Lijanovića toliko su postale očite da je čak i Ministarstvo pravde Federacije, u kojem također ima mnogo spornih ugovora o djelu, početkom ove godine zabranilo Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, odnosno ministru Jerku Lijanoviću daljnji angažman navedenih osoba po ugovorima o djelu.

Fijasko koji doživljava revizija korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite i povoljnijeg umirovljenja a ima mnoge uzroke, a jedan od mogućih je i neadekvatno sklapanje ugovora o djelu ovog ministarstva. Brojni članovi revizorskih timova nisu bili pripadnici oružanih snaga niti su imali radno iskustvo, kako je predviđeno Pravilnikom o formiranju i radu revizorskih timova.

No, ministra Heleza nije zanimala stručnost, nego podobnost te rođačko- prijateljske relacije. Tako je i s ostalim ugovorima o djelu. Umjesto odobrenih 20, angažirano je 70 vanjskih suradnika.

Ima tu mjesta za, primjera radi, Emira Memiju, igrom slučaja predsjednika SDP-a Fojnice, s mjesečnim ugovorom od 1.400 KM. Angažirana je i članica Predsjedništva SDP-a Samira Avdić, kojoj je bio zadatak da za 800 KM po ugovoru o djelu radi s demobiliziranim braniteljima Bratunca i Srebrenice. Što rad podrazumijeva - nije precizirano, kao i za druge ugovore s istim opisom u općinama Zvrornik, Kotor Varoš, Teslić, sve u vrijeme uoči predizborne kampanje za izbore 2012. godine. Za općine Modriča i Vukosavlje bio je zadužen još jedan SDP-ov aktivist Mustafa Mustajbegović.

Osumnjičeni za formiranje terorističkog kampa na Pogorelici sastavlja popise branitelja za ministra Heleza?

Na popisu stranački odudara Irfan Ljevaković, svojevremeno osumnjičeni za formiranje terorističkog kampa na Pogorelici. Ljevaković je, prema ugovoru vrijednosti 1.053 marke mjesečno, zadužen da pripremi i obradi popise organizatora otpora obrambeno-osloboditeljskog rata 1992-1995. godine. Na poziciju savjetnika ministra Heleza angažovan je i Omer Helda, istovremeno i predsjednik Saveza boraca Federacije.

No, vratimo se stranačkim kadrovima. Ministar Helez, naravno, ne može odbiti angažman Ejuba Hadžovića, sina Suade Hadžović, bivše ministrice za pitanja branitelja Federacije BiH i člana SDP-a. Tu je i malo članica SDA, malo SDP-a Azra Bašinac iz Prozora/Rame.

Na popisu angažiranih po ugovoru o djelu je i kćerka vozača ministara Heleza, potom kćerka savjetnika SDP-ove ministrice za turizam i okoliš Branke Đurić. Nije zaboravljena i Tatjana Pejaković, snaha poznatog glumca Josipa Pejakovića, koja će uz potporu njezine stranke Radom za boljitak vjerojatno uskoro biti stalno angažirana kod ministra Heleza. Ugovor o djelu ima i sin šefice jednog od revizorskih timova za kontrolu branitelja Senade Bakotić, kao i sin člana revizorskog tima Luke Babića iz Žepča.

Inače, ukupni troškovi revizije samo za prvih devet mjeseci prošle godine, uključujući ugovore o djelu, dnevnice, gorivo, paušale, noćenja, sastanaka, uredske opreme i niza drugih troškova iznosili su gotovo 2,3 milijuna KM. To je valjda i ponukalo članove povjerenstva za reviziju da planiraju i stavku za troškove nagrada za „izuzetan doprinos u provođenju revizije iz oblasti braniteljsko-invalidsko zaštite". Nagrade, dakle, sebi samima.

I Ministarstvo financija Federacije svoje ugovore o djelu za trku ima. Ministar Ante Krajina trebao bi znati da je Emir Silajdžić pomoćnik za proračun u njegovom ministarstvu. Kako god, sa svojim je pomoćnikom za proračun sklopio dvomjesečni ugovor o djelu za poslove na izradi proračuna Federacije, vrijedan 4.500 KM ili, da budemo precizni, 4.488 KM.

Nije ni ministar Krajina odolio udomljavanju stranačkih kadrova. Tako je tajnicu mladeži Hrvatske stranke prava Ljubicu Leto honorano angažirao da za 1.500 KM mjesečno informira ministra o stanju u oblasti financija te izradu informacija vezanih za slobodu pristupa informacijama. Livnjak Jakov Ursa, svojevremeni ministar financija i savjetnik predsjednika Vlade Hercegbosanske županije, dva mjeseca je imao zadatak da izrađuje analize koje, navodi se u ugovoru, zahtijevaju posebnu stručnost u radu, potom da priprema materijale za seminare te predloži mjere za uklanjanje nepravilnosti iz djelokruga Ministarstva financija FBiH. Ministar Krajina ocijenio je da Ursin dvomjesečni trud vrijedi 6.340 KM honorara.

Inače, uočavamo da najuravnoteženiji honorar po ugovorima o djelu imaju vozači i on je najčešće vrijedan 1.500 KM mjesečno, kako u Ministarstvu financija, Ministarstvu trgovine i drugdje.

Istina, u Ministarstvu financija posebno im obračunavaju naknade za troškove službenih putovanja i korištenja službenog mobitela. Prema tim ugovorima o djelu, zadatak im je uobičajen - upravljanje motornim vozilom i održavanje istog, no vozač federalnog premijera Nermina Nikšića ima još jedan dodatni zadatak: pripremanje materijala u slučaju izvanrednih i hitnih sastanaka Vlade Federacije koji se obavljaju izvan sjedišta Vlade.

A da vozači ministara i premijera sugurno voze, brine a tko drugi nego Ministarstvo unutrarnjih poslova Federacije. Tako je ovo ministarstvo u 2011. za poslove provođenja aktivnosti iz Akcijskog plana za provedbu mjera iz dokumenta „Polazne osnove strategije cestovnog prometa Federacije 2008-2013. godine". Akcijski plan pripremao se tako i samo godinu prije njegovog isteka, pa ministar Predrag Kurteš, razumljivo, nije žalio novca za veću sigurnost prometa. U 2012. na rad ugovore o djelu po ovom pitanju potrošeno je čak 52.000 KM, i to za rad višečlane grupe predvođene bivšim ministrom unutarnjih poslova Federacije Muhidinom Alićem.

Pazi ovo ministarstvo i na jezičku ravnopravnost, pa angažira lektore i prevoditelje na srpski i hrvatski jezik. Šest maraka po stranici teksta. Tako je, primjera radi, lektoriranje samo jednog Izvješća, odnosno pregleda zaključenih ugovora Ministarstva unutarnjih poslova Federacije, ovog iz kojeg smo prenijeli podatke, koštalo 180 KM.

Federalna.ba