Federacija BiH usvojila prijedlog zakona o umirovljenju branitelja

...koji je uputila u parlamentarnu proceduru kako bi se deblokirao stand by aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), priopćeno je nakon sjednice vlade.
Na izmjenama zakonskih odredbi koje je krajem ožujka iz parlamentarne procedura povukao federalni premijer Nermin Nikišić inzistirali su predstavnici Stranke demokratske akcije i dva HDZ-a u BiH koji su zatražili uvrštavanje više braniteljskih kategorija za stjecanje povlaštenih uvjeta za umirovljenje. Po priopćenju iz vlade na prijedlog zakona suglasnost je dao i MMF, a donošenje ovog zakona uvjet je za dobivanje drugog dijela iz stand-by aranžmana s tom financijskom institucijom.

Tim zakonom se na jedinstven način propisuje korištenje i ostvarivanje prava na prijevremeno povoljnije umirovljenje bivših pripadnika Armije BiH, HVO-a, HOS-a, MUP-a RBiH i Odjeljenja za unutarnje poslove MUP-a Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Nikšić je ranije upozorio da će, ne bude li zakon usvojen, stand-by aranžman s MMF-om biti zamrznut, a njegovu će provedbu biti moguće nastaviti tek kada se ovo pitanje riješi u parlamentu.

Federacija BiH mogla bi ostati bez 150 milijuna eura namijenjenih krpanju proračunskih rupa, a za 35 do 40 posto bi bile snižene plaće svim proračunskim korisnicima, rekao je Nikšić.

Zbog najave prihvaćanja zakona kojim nije bio zadovoljan veći broj stradalničkih i braniteljskih udruga prijetili su i prosvjedi u većem dijelu Federacije BiH. U međuvremenu su predstavnici federalne vlade održali susrete s više stradalničkih i braniteljskih udruženja čije su primjedbe uvrstili u novi prijedlog zakona.

izvor: SEEbiz