Federacija BiH koči dogovor oko Vijeća ministara

Zbog Ministarstva vanjskih poslova, na koje pretendiraju SDP BiH i SNSD, pregovori o uspostavi vlasti na državnoj razini u BiH, koji bi se trebali nastaviti tijekom ovog mjeseca, postali su upitni. Iz Republike Srpske već su poslane poruke da će sudjelovati u pregovorima o formiranju Vijeća ministara BiH pod uvjetom da se predsjednik Zlatko Lagumdžija odrekne Ministarstva vanjskih poslova koje, tvrde, pripada SNSD-u.

Pregovori ili zastoj

To je više puta ponovio predsjednika RS-a i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, napominjući nedavno kako će na zajedničkom sastanku najavljenom za rujan srpske stranke donijeti zajednički zaključak o svom budućem odnosu prema državnim institucijama, od kojih, kako je kazao Dodik, RS ima više štete nego koristi. Unatoč svemu, još nisu eksplicitno kazali da u pregovorima o formiranju državne vlasti neće sudjelovati. Čak su kazali da ne isključuju mogućnost održavanja sastanka lidera stranaka tijekom ovog mjeseca, ali pod uvjetom da lider SDP-a Zlatko Lagumdžija deblokira mogućnost dogovora. Članica SNSD-a Dušanka Majkić u izjavi za Glas Srpske kazala je kako za sada ne vidi nijedan znak da bi se lideri mogli sastati do kraja mjeseca, ali da ne isključuje tu mogućnost, ako dođe do promjene stava SDP-a. "Po tom pitanju se ništa ne radi u FBiH, iako oni trebaju najprije završiti svoj dio posla, pa onda pozvati na razgovore predstavnike RS-a" rekla je Majkić.

Uzroci krize iz FBiH

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić je rekao da je nastavak konzultacija u vezi s formiranjem Vijeća ministara neizvjestan, jer se očekivalo da će odnosi unutar FBiH, koji su dosad bili glavni uzrok krize, biti razriješeni u razgovorima Lagumdžije i lidera HDZ-a Dragana Čovića, ali se to nije dogodilo. "Ako je cilj budućih sastanaka da se podijeli odgovornost zbog nemogućnosti formiranja vlasti na razini BiH, onda je to promašen sastanak", kazao je Bosić. Iz oba HDZ-a stižu vijesti da će pregovori između vodećih stranaka bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda biti nastavljeni kada se pokaže dobra volja upravo SDP-a BiH.

izvor: večernji list