FBIH: Uskoro zapošljavanja osoba starijih od 40 godina

Kada su u pitanju nestručne osobe na evidenciji za zapošljavanje najmnogoljudnije županije u rujnu se nalazilo nešto više od 33 tisuće osoba, dok je isti mjesec bez posla ostalo oko 647, a broj nezaposlenih stručnih osoba prelazi 58 tisuća.

U predhodnim godinama Federalni zavod za zapošljavanje je putem kredita uposlio ili izvršio obuku oko 2.000 ljudi na teritoriji Federacije BiH. Naime da bi se bilo koja pa tako i starija osoba zaposlila treba da bude na evidenciji najmanje trideset dana kako bi mogla konkurirati na neko od radnih mjesta.

Federalni zavod za zapošljavanje je prošle godine realizirao i projekat za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i drugih teže zapošljivih grupa nezaposlenih osoba, zahvaljujući kojem je zaposleno 167 osoba. Kod poslodavaca je zaposleno 114, a 53 osobe iz ove ciljne grupe pokrenule su vlastiti biznis.

Prije nekoliko dana u Zavodu za zapošljavanje potpisan je i projekat za zaopošljavanje oko 6.000 osoba isključivo starosti preko 40 godina kao i zapošljavanje pripadnika romske populacije te povratnika. Sporazumom je utvrđen maksimalni iznos za sufinanciranje zapošljavanja kod poslodavaca u iznosu od 2.200 KM.

Iz Federalnog zavoda za zapošljavanje apeluju na građane koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje da se redovno prijavljuju na konkurse i tako poboljšaju sebi šansu za novo zapošljavanje.

rtvslon