FBiH i dalje pljačka ZHŽ unatoč podacima popisa

Sarajevo, Vlada, smjena, Federacija BIH, ZHŽ, pljačka, Federacija BIH, županije, ukidanje, BIH, invalidnina, ZHŽ, bh. hrvati, vlada Federacije BiH, Vlada Federacije, parlament, Federalni parlament, Marinko Čavara, Predstavnički dom
Usvojenim izmjenama povećan je koeficijent raspodjele u Posavskoj županiji kojoj je zbog njenog specijalnog položaja posebno ugroženo financiranje temeljnih funkcija.

Smanjenje prihoda

Do ove izmjene Posavska županija je bila ovisna o grantu Federacije za neodržive županije. Amandmani zastupnika HDZ BiH Predraga Kožula i Željka Tomića koji su predlagali ispravak evidentne nepravde prema Zapadnohercegovačkoj županiji zbog dugogodišnje primjene krivog broja stanovnika u kalkulaciji raspodjele nisu dobili potporu. Amandmani su realni i korektni prema svim županijama i preporuka je da se uvaže u pripremi novog Zakona o raspodjeli prihoda. Zastupnik Tomić je ukazao na neke nelogičnosti prigodom glasovanja oko određenih izmjena.

- Nažalost, amandmani nisu usvojeni, a posebno je čudno, što ih nisu podržali zastupnici iz Zapadnohercegovačke županije koji sudjeluju u vlasti. Zaduženost Federacije je velika i svako sljedeće povećanje smanjuje prihode županija i lokalne samouprave - rekao je Tomić. Dakle, ako se Federacija zadužuje, županiji se uskraćuju prihodi. Posebno nepravedno prema manje zaduženim županijama. Kada uzmemo u obzir nadležnosti županija, obrazovanje, zdravstvo, socijalna politika, unutarnji poslovi, uglavnom nepromjenjivi troškovi, a prihod se smanjuje bez nadzora.

Posebni slučajevi

Federacija na više načina smanjuje prihode županija i lokalne samouprave, usvajanjem zakona koji opraštaju dugove, konsolidiraju, uredbama o oslobađanju od plaćanja koncesija.

Konsolidiranjem dugova tvrtki u vlasništvu države, a sada najnoviji Zakon o konsolidiranju dugova svih gospodarskih društava. Mnogo je razloga zašto su prihodi županija i lokalne samouprave sve manji, a najmanje ih ovisi o županijama. Raspored javnih prihoda treba biti sukladno nadležnostima koje svaka županija je dužna financirati, naravno uz ograničenja realne procjene strukture i potreba zaposlenih. Svaka županija ima svoje specifičnosti i financiranje treba prilagoditi specifičnim potrebama koje nikako ne mogu biti općenite već jasno precizirane kroz analizu.

Večernji list