FBIH: Djeca po 10 godina bez prijavljenog imena!

"Najviše takvih slučajeva zabilježeno je među Romima", izjavila je koordinator Udruženja "Vaša prava" iz Sarajeva Edita Avdibegović.

U slučaju da roditelji ne prijave osobno ime djeteta u zakonskom roku, postupak određivanja osobnog imena vrši se putem nadležne policijske uprave.

Roditelji kao jedan od razloga neprijavljivanja imena djece navode da nemaju otpusno pismo od klinike jer nisu platili troškove porođaja, ali iz Matičnog ureda ističu da se djeca ne upisuju na osnovu otpusnog pisma nego na osnovu izvještaja o rođenju djeteta, piše "Dnevni avaz".

Iako u Udruženju "Vaša prava" ne smatraju da je sankcija najbolji način da roditelji počnu izvršavati svoje zakonske obveze, Avdibegović je rekla da je Parlamentu Federacije BiH, po ugledu na zakon donijet u Republici Srpskoj (RS), upućen prijedlog za uvođenje novčanih kazne za nepoštovanje ovih obveza.

U RS je predviđena novčana kazna od 50 do 150 KM ukoliko odgovorna osoba u propisanom roku ne prijavi rođenje djeteta ili ne odredi osobno ime novorođenčeta.