Fajon: Moguće ponovno uvođenje viza

Fajon je za današnje "Večernje novosti" rekla da je Europska komisija početkom ove godine uvela poseban mehanizam, kojim će se pratiti što se događa u vezi s viznom liberalizacijom i da bi u slučaju ozbiljnog kršenja obveza, zemlje članice mogle tražiti stavljanje Srbije ili neke druge zemlje na crnu shengen listu.

"Ta mogućnost postoji i bojim se da će, bez ozbiljne odgovornosti vlade u Beogradu i građana, taj postupak vraćanja viza biti i kraći, jer pojedine zemlje, kao što su Francuska i Nizozemska, žele ubrzati proceduru", ocijenila je Fajon.

Ona je navela da će rasprava o prijedlogu Pariza i Haaga biti održana u četvrtak, 24. veljače, u Vijeću ministara za unutarnje poslove u Bruxellesu.

"Taj prijedlog je već neko vrijeme u opticaju. Važio bi za izvanredne situacije, ukoliko, na primjer, bude mnogo tražitelja azila. Donošenjem ovakve odluke, zaobišao bi se Europski parlament", pojasnila je Fajon.

Fajon je dodala da ako bi ova inicijativa bila prihvaćena to bi značilo da će se vizna liberalizacija samo "zalediti" na određeno vrijeme, "možda na nekoliko tjedana ili mjeseci".

"Ovaj princip je predložen da bi odluke mogle donositi brzo, bez promjene uredbe i cijelog procesa odlučivanja. Bila bi potrebna samo suglasnost zemalja članica. Svi smo svjesni da već nekoliko mjeseci Europska komisija zabrinuto prati postojanje izvanrednog broja azilanata, naročito iz Srbije. U slučaju da eksperti EU potvrde ovu zabrinutost ili neispunjavanje obveza Srbije, onda bi vašu zemlju mogli vratiti na crnu šengensku listu",

Srna