Europski parlament traži žurnu izmjenu izbornog zakona u BiH

Europski parlament u Briselu, Hrvati u BIH
...kako je Europski parlament tražio i još uvijek traži žurnu promjenu izbornog zakona u skladu s presudom Ustavnog suda u predmetu Ljubić kako bi se omogućilo provođenje interesa triju konstitutivnih naroda, smanjile izborne manipulacije te omogućila pravedna politička zastupljenost hrvatskog naroda u Federaciji BiH.

Razgovarao: Branimir Galić, Hrvatski Medijski Servis

Hrvatska europarlamentarka, na početku razgovora za HMS, komentirala je izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dominantno bošnjačkim glasovima.

ŠUICA: Već sam nekoliko puta naglasila da nije dobro što je hrvatski predstavnik izabran u predsjedništvo Bosne i Hercegovine većinom glasova Bošnjaka jer to nije u duhu Daytona. Europski parlament je tražio i još uvijek traži žurnu promjenu izbornog zakona kako bi se omogućilo provođenje interesa triju konstitutivnih naroda i smanjila manipulacija na izborima. Hrvati, za razliku od druga dva naroda u BiH, svoja prava sukladno Daytonu ne ostvaruju. Izborno zakonodavstvo je nužno promijeniti sukladno odluci Ustavnog suda BiH.

HMS: Kako su vaše kolege europarlamentarci reagirali na situaciju da jedan konstitutivni narod drugome nametne člana Predsjedništva. Razumiju li da se time krši natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti naroda?

ŠUICA: Zastupnici u Europskom parlamentu, kao i drugi dužnosnici Europske unije upoznati su s problemom kršenjem prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Potpredsjednica Europske komisije i Visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, kao i povjerenik Europske komisije za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn pozvali su političke vođe u Bosni i Hercegovini na dogovor o pitanju neizravnog izbora u Dom naroda entiteta Federacije te su ponovno istaknuli kako je potrebno žurno izmijeniti izborno zakonodavstvo upravo da bi se zaštitilo ustavno načelo jednakopravnosti svih triju konstitutivnih naroda.

HMS: Možemo li očekivati da će Europa prepoznati namjere bošnjačkih političkih elita da FBiH pretvore u unitarni entitet s izraženom bošnjačkom dominacijom?

ŠUICA: Takvo prekrajanje Federacije bilo bi u strogoj suprotnosti s Daytonskim sporazumom, a samim time i Ustavom Bosne i Hercegovine, stoga sam uvjerena da do takvog raspleta situacije neće i ne smije doći. Ono na čemu treba nastaviti inzistirati je izmjena izbornog zakonodavstva sukladno odluci Ustavnog suda BiH kako bi se omogućila jednakopravna i legitimna zastupljenost svih triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, te omogućila pravedna politička zastupljenost hrvatskog naroda u Federaciji BiH.

HMS: Hoće li Komšićeva zapaljiva retorika ugroziti europski put i dobivanje statusa kandidata za članstvo Bosne i Hercegovine u EU?

ŠUICA: Pitanje europskih integracija Bosne i Hercegovine puno je veće od Željka Komšića. Naravno da su njegove nedavne izjave i retorika nakon rezultata izbora kontraproduktivni, no Hrvatska će nastaviti pružati ključnu podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu za članstvo u Europskoj uniji te će nastaviti suradnju s bosansko-hercegovačkim institucijama. No, ostaje činjenica da će bez poštivanja principa jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda, kao i poštivanja odredbi Daytonskog sporazuma, taj europski put biti znatno otežan.

HMS: Uskoro će biti predstavljeno izvješće o napretku BiH koje će prvo biti prezentirano institucijama EU. Jeste li Vi i vaše kolege iz Hrvatske radili na njemu te imaju li svi hrvatski europarlamentarci jedinstven stav o položaju Hrvata u BiH? Može li se okvirno pretpostaviti kakav će sadržaj izvješće biti?

ŠUICA: U Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta odlučeno je da će se pričekati rezultati i sam proces izbora kako bi se nastavilo s procesom amandmana za ovogodišnje Izvješće o napretku. Tako sam u ulozi potpredsjednice Odbora za vanjske poslove i Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom u amandmanima izrazila žaljenje što kompromis u pogledu promjene izbornog zakonodavstva nije postignut prije izbora, kao i potrebne mjere za provedbu odluke Ustavnog suda u predmetu Ljubić o izboru članova Doma naroda Federacije kako bi se omogućila jednakopravna i legitimna zastupljenost triju konstitutivnih naroda. Naglasila sam kako Europski parlament traži žurnu promjenu izbornog zakona kako bi se omogućilo provođenje interesa triju konstitutivnih naroda i reducirala manipulacija izborima.

HMS: U svibnju su novi europski izbori. Hoće li Europska komisija i Europski parlament u novom sazivu, po vašem mišljenju, imati sluha za Bosnu i Hercegovinu i njene probleme?

ŠUICA: S obzirom na dosadašnja Izvješća o napretku u kojima se izrijekom potvrđuje podrška Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu, kao i na pozitivno raspoloženje glede budućeg proširenja koje vlada među zastupnicima Europskog parlamenta i dužnosnicima Europske unije, a posebice zbog nedavno donesene Strategije za proširenje Europske unije na zapadni Balkan, uvjerena sam da će Europska komisija i Europski parlament nakon izbora u svibnju nastaviti s punom podrškom Bosni i Hercegovini, kako za potrebne unutarnje reforme, tako i za nastavak europskih integracija./HMS/