EU: Imate pravo na lokalnu samoupravu, SDPBiH i BOSS Hrvatima Tuzle: Nemate pravo

...na sjeveroistoku BiH odlučila je kao zadnja u BiH implementirati izborne rezultate u savjete mjesnih zajednica i zabiti zadnji čavao u mrtvački sanduk demokracije.

Razlog osmomjesečnog kašnjenja leži u slabijem izbornom rezultatu tuzlanskog SDP-a i povratak iz otpisanih tuzlanskog HDZ-a, te drugih stranaka. U ostvarivanju boljih izbornih rezultata, SDP-u nije pomogao niti izborni inženjering koji se u općini Tuzla provodi nekoliko zadnjih izbora, gdje se uz pomoć izmiješanih biračkih spiskova vrši manipulacija izbornom voljom građana ruralnih mahom jednonacionalnih naselja. Naime, SDP-ovi stratezi su krajem prošlog stoljeća odlučili urediti biračke popise tako što su sa svakog izbornog mjesta skinuli desetine glasača i dodali ih na druga izborna mjesta. Apsurd takve radnje je da imamo glasače SDA na biračkom mjestu u naselju sa nekih 300 stanovnika koje je čisto hrvatsko, i glasače HDZ-a u bošnjačkim naseljima. Ako se prati izlazak na izbore i upotrijebe jednostavne matematičke operacije, onda se može vidjeti s koliko su predumišljaj napravljeni ovakvi birački popisi.

Na primjeru naselja od 300 stanovnika za koje je predviđeno jedno glasačko mjesto i uz kalkulaciju i tradiciju da će manje od 50 posto mještana tog naselja glasovati, dolazimo do brojke od potencijalnih 150 glasača, od tih 150 minimalno jedna trećina njih odlukom političkih muljatora nema pravo glasovati u svom mjestu jer se nalaze na popisima u gradskim i susjednim MZ u kojima je neupitno biračko povjerenje SDP-u. U isto vrijeme na ta biračka mjesta kombi vozilima se dovlače glasači iz drugih MZ, koji isto tako nemaju pravo glasovati u svojoj lokalnoj zajednici, ali su provjereni glasači SDP-a. Uz lokalne simpatizere SDP-a i ove kombi glasače koji vjerojatno prvi put u životu kroče u ta naselja, tuzlanski komunisti su godinama imali prevlast iu većinski hrvatskim naseljima.

No na zadnjim izborima HDZ je velikim zalaganjem svoje mladeži u predizbornoj kampanji uspio pridobiti povjerenje glasača, te odnijeti pobjedu u šest mjesnih zajednica i postići vrlo dobre rezultate u svim naseljima gdje su Hrvati većina. Usput su osvojili dva vijećnička mjesta i tako nakon 12 godina vratili se u vijećničke klupe. Ovakav izborni rezultat za tuzlanske komuniste okupljene oko tzv socijaldemokratske partije BiH bio je šokantan. Mjesecima su se oporavljali i kalkulirali s izbornim rezultatima, te su na kraju stupili u koaliciju s ljutim neprijateljem staljinističkim BOSS-om druga i revolucionara Mirnesa Ajanovića.

Diljem BiH implementirani su izborni rezultati iu skladu s njima formirani općinski savjeti mjesnih zajednica, poštujući volju i glas građana na lokalnoj razini. Tuzlanski vlastodršci ne mogavši ​​se pomiriti s porazom svog inženjeringa jučer (2013/7/8) odlučili su zanemariti volju lokalne zajednice i formirati vijeće mjesnih zajednica na način da u svakoj mjesnoj zajednici savjet čine stranke po ukupnom rezultatu postignutom na općinskoj razini, što automatski znači dominaciju SDP -a, ali i apsurde. Naime, prema riječima Sabahudina Imamovića iz SDA, ta stranka je oštećena u 15 mjesnih zajednica, tako da nemaju svoje predstavnike tamo gdje su pobijedili, ali zato imaju u MZ Par Selo koja je 99% naseljena Hrvatima. U toj istoj MZ izbornom voljom njenih stanovnika HDZBiH je odnio uvjerljivu pobjedu, no od jučer su njihovi glasovi nebiti i ništavni. U Par Selu 3 mjesta dodijeljena SDP 0,3 mjesta HDZ i 1 mjesto SDA. Rezultati izbora su bili HDZ 284 glasa, SDP 124 glasa i SDA 14 gostujućih glasova. Sami zaključite je li ova raspodjela normalna i realna ..

Kakvu posluku žele porati tuzlanski komunisti i staljinisti?

Jučerašnja sjednica općinskog vijeća započela je igrokazom druga, staljiniste i kalesijskog dopetanca u Tuzlu Mirnesa Ajanovića, koji je vijećnicima počeo mahati kartama na kojima je Tuzla podijeljena na više općina, te dokumentom koji dokazuju plan podjele Tuzle i formiranje jednonacionalne (Hrvatske) općine Soli. Prema novinarskim natpisima vijećnici su ostali šokirani 'dokazima', iako su ti dokazi na internetu dostupni već 3 godine, te su bili tema i političkih tv emisija u BiH, objavljeni su i na nekoliko Hrvatskih i Bošnjačkih portala, a napisani su uz pomoć bečkog politologa striktno se pridržavajući europske povelje o lokalnoj samoupravi.

Sporna karta

Uvidom u kartu može se vidjeti da niti jedan četvorni metar naselja Tuzla nije ucrtan u kartu, nego su na karti iscrtane konture naselja u općini Tuzla gdje Hrvati čine apsolutnu ili iznad polovičnu većinu gruntovno i ljudski, kao i teritorij koji su do rata dominantno naseljavali Srbi .

Čime su vijećnici bili šokirani? Konačnom spoznajom da u općini Tuzla prema popisu stanovništva iz 1991 godine od 67 + - naselja njih 30 ima apsolutnu ili dominantnu većinu Hrvatskog življa, te nekoliko još gdje su Hrvati brojčano malo ispod 50% u odnosu na Bošnjake? Možda su ostali šokirani činjenicom da Hrvati u svom posjedu imaju daleko više zemljišta od njihovog ukupnog udjela u broju stanovnika 0,17 posto koliko ih je bilo 1991 ili ispod 7% koliko ih je danas ostalo u općini Tuzla? Možda ih je šokirala činjenica da naselja s Hrvatskim življem zauzimaju preko 40% teritorija današnje mega-općine Tuzla? Ili ih je šokirala činjenica da ima netko tko drugačije razmišlja od njihove ustajale kvazi-demokratske kolotečine?

Ideja o osnivanju općine Soli nije nova, ona je javno obznanjena pred kraj rata, netom poslije rata pristupilo se izradi elaborata, te je na kraju sva prikupljena dokumentacija poslana u skupštinu FBiH, tamo je 1998 procedura zaustavljena tj. zamrznuta do daljnjega. To su vješto iskoristili tuzlanski SDP-ovci i pokrenuli ranije spomenutu manipulaciju sa biračkim spiskovima. U to vrijeme je formirano nekoliko novih općina u BiH, Sapna, Usora, Dobretići, Čelić, Doboj Istok, te mostarske općine, niti jedna od njih za komuniste i staljiniste nije sporna, ali je eto sporna općina Soli.

Drug Staljin Ajanović umašćeni kose jučer sa vijećničke pozornice teatralno poručuje: Oni hoće da dijele Tuzlu, mi im NEDAMO! Druže Staljine, tko ste vi da prkosite volji lokalne zajednice, koja svoja prava pronalazi u jednom od najvrednijih europskih dokumenata, europskoj povelji o lokalnoj samoupravi? Tko vam dao mandat da vi nekome nešto ne date, pogotovo u naseljima gdje ste zabilježili pokoji glas od strane kombi glasača? Jeste li svjesni da radite izravno protiv europskih direktiva? Očito niste.

Ljepuškasta partizanka Azra Gazibegović poručuje "Jedna politička stranka zagovara da mi ne trebamo drugoj političkoj stranci dati ni jedno mjesto, na što SDP nikada neće pristati" misleći valjda na HDZ. U isto vrijeme SDP pristaje na gaženje izborne volje u lokalnim zajednicama. Eto Azra je rekla partijsko mišljenje iako smo uvjereni da dotična nema blage veze gdje se nalazi jedna Obodnica, Marinkovići, Dragunja, Orašje, Tetima, Svojtina, Jasici, Kolovrat ..., ali ona ima pravo dignuti ruku protiv interesa ljudi u tim mjestima.

Drugarica Azra, kao i drug Staljin-Ajanović zaboravljaju činjenicu da i dan danas uživaju i hodaju po gradskoj infrastrukturi za koju su i naši roditelji i djedovi u gore spomenutim naseljima trostruko oporezivani (porez na zemlju, porezi na plaće, samodoprinosi / fond solidarnosti). Mnogi od njih su pomrli ne dočekavši asfalt, rasvjetu, vodovod i ostale civilizacijska dostignuća u svojim naseljima. Čak i njihovi potomci danas muku muče s vodom, a noću njihove puteve ne osvjetljava rasvjeta. Kako bi uživali u nekim od tih vrijednosti i danas ti 'seljaci' moraju uložiti više nego 'građani' općine Tuzla, jer im se asfalt, popravak puta, telefon, vodovod i sl. uvjetuje markom na marku, ustupanjem privatnog zemljišta za prolazak infrastrukture ali i pobjedom SDP-a na lokalnom izbornom mjestu.

Tako je prije par mjeseci uvažena partijska članica i predsjedateljica općinskog vijeća Tuzla Nada Mladina u privatnom razgovoru s bivšom savjetnicom općinskog načelnika MM (sdp) izjavila navodno sljedeće: "Gore na Orašju put nikada neće biti popravljen, jer su glasali za HDZ". Za neupućene Orašje je selo udaljeno nekih kilometar i pol od zgrade općine Tuzla, put je stradao prije 2 godine uslijed obilnih kiša, dakle u vrijeme kada u MZ Par Selo u čijem je sastavu i selo Orašje većinu čine SDP-ovi vozači i zidari, isti oni koji su u vrijeme sfrj bili dežurni obavještajci titine milicije o aktivnostima lokalnih mještana.Drska drugarica zaboravlja da na ovaj način njena partija kažnjava i 30-40% svojih birača, ali i sve građane tog i susjednih naselja koji koriste taj put.

Ako se vratimo još par godina u natrag tu je i izjava svemoćnog općinara Aida Berbića (sdp) jednom od mještana naselja Orašje koji se došao žaliti na probleme nastale izgradnjom lokalnog puta, gdje mu je dotični odgovorio: "Što se žalite, sada zemlju možete prodavati po višoj cijeni ", jasno aludirajući na planove općinske administracije u kreiranju uvjeta za lakšu i bržu prodaju nekretnina i uzročno iseljavanja starosjedilačkog življa u" rezervnu "domovinu.

Također možemo ići i dalje i sjetiti se izgradnje vodovoda za grad Tuzlu, kada su općinske strukture predvođene Selimom Bešlagićem javno linčovali gospodina Ivu Petrovića zbog njegovog uvjetovanja za pravednom naknadom za korištenje privatnog zemljišta, kroz koje su arhitekti zacrtali trasu vodovoda. Na g.Petrovića su izveli policiju da ga drže dok mu kroz djedovinu bageri rove duboke kanale, usput su ga prozvali mrziteljem Tuzle, nacionalistom, šovinistom, zanemarujući i prešućujući činjenicu da čovjek živi sa Bošnjakinjom i njezinim djetetom, te da mu je kćerka udana za Bošnjaka. U ovom slučaju izgradnje vodovoda kroz privatna zemljišta bilo je i onih mještana koji su iz 'patrijotskih' razloga dopustili izgradnju vodovoda pored temelja svojih kuća, za što su nagrađeni s vrećom brašna i par godina poslije pucanjem zidova na kućama, te čestim ulijetanjem bagera u imanja radi popravke cjevovoda.

Možemo se također vratiti na prošlo ljeto koje su stanovnici majevičkih naselja Dokanj i Breške proveli žedni, jer ih je partija kaznila zbog pogrešnog glasanja na prethodnim izborima. Koliko su podmukle radnje multikulturalne općinske administracije predvođene graditeljem fontana iz Čelića Jasminom Imamovićem, moglo se vidjeti prilikom uređenja parka u Tuzli, kada je na obelisku osvanuo tekst Kulina bana, bez uvodnog i završnog dijela povelje koji sadrži kršćanske elemente pozdrava.

Kada smo kod spomenika možemo se sjetiti kako su Tuzla i Sarajevo jedina dva grada u BiH koja se ubiše multi-kulti pričom, suživotom, jednakosti i jednakopravnosti koji nisu dozvolili izgradnju spomenika pripadnicima HVO-a, braniteljima tih gradova. U našem Tuzlanskom slučaju riješeno je napraviti spomenik izvan grada na Husinu, a sarajlije još čekaju milost multietnićarska. Također sramotno je da u gradu nema mjesta za ulicu 115 brigade, a za sve ostale ima, nego se našlo rješenje na kraju grada preimenovati dio ulice uz opći otpor tamošnjih stanovnika. Također treba napomenuti da općinska administracija redovito izbjegava obilježavanje godišnjica 115 brigade. Onako multi-kulti pljuju po 49 poginulih, kao što danas pljuju i po živim.

Kako dalje?

Očekujemo konkretne i opipljive poteze ljudi koji su zadobili izborno povjerenje na prošlim lokalnim izborima prvenstveno mislimo na HDZ. Također pozivamo komuniste (sdp) i staljiniste (boss) da se urazume prije nego što bude kasno za demokraciju na ovim prostorima, prestanite se baviti posljedicama svog nerada i pokušajte otkriti uzroke nezadovoljstva ruralne populacije.

Kao izraz nezadovoljstva i neuvažavanja izborne volje, kršenja povelje o ljudskim pravima, te europske povelje o lokalnoj samoupravi, pokrenuti će se šira kampanja usmjerena ka institucijama EU i Vijeća europe.

Nećemo se libiti pokrenuti zamrznutu proceduru u institucijama FBiH o osnivanju nove općine na ovom području.

Pismo je sastavljeno od grupe nezadovoljnih građana ruralnih naselja općine Tuzla, okupljenih u tajnoj facebook grupi gdje se iznose problemi mještana od vrha majevice do Sprečkog polja.

2013/9/7 Soli