Eronet izmiče državi?

Županijski Sud u Mostaru proglasio se nenadležnim u slučaju Eronet. Sud je ocijenio kako bi se sudski postupak u slučaju prijenosa većinskog udjela u poduzeću mobilne telefonije Eronet iz Mostara trebao voditi pred Državnim sudom BiH zbog čega se ovaj sud proglasio nenadležnim za vođenje sudskog postupka, priopćeno je danas iz Suda prenosi Poslovni portal (poslovniportal.ba).
 
"Mi smo se proglasili nenadležnim i poslali strankama rješenje na što imaju pravo žalbe. Ako Vrhovni sud Federacije BiH taj slučaj vrati nama, onda ćemo ga mi voditi. Ako ne, proces bi se vodio pred sudom Bosne i Hercegovine", rekao je predsjednik Županijskog suda Županije hercegovačko-neretvanske Mladen Jurišić.

Županijsko tužiteljstvo podnijelo je krajem siječnja optužnicu protiv aktualnog predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića te još sedam bivših članova nadzornoga odbora i uprave tadašnjeg poduzeća Hrvatske pošte i telekomunikacija kako su 1999.g na nezakonit način prenijeli 51 posto udjela u vlasništvu Federacije BiH u poduzeću mobilne telefonije Eronet u vlasništvo tri privatne tvrtke.

Odluku o prijenosu vlasništva na tvrtke Hercegovina osiguranje, Alpina komerc i Croherc Ag zbog dugova za neizmirene višemilijunske obveze HPT-a donio je Nadzorni odbor HPT-a kojemu je na čelu bio Dragan Čović, koji je u to vrijeme bio dopremijer i ministar financija FBiH.

U međuvremenu je općinski sud u Mostaru potvrdio tu odluku, ali je prijenos udjela pravomoćno osporen presudom županijskog suda u Mostaru a kasnije i odlukom Vrhovnog suda Federacije BiH pa je Eronet vraćen u većinsko vlasništvo Federacije BiH.

Pred Ustavnim sudom BiH vodi se postupak u kojem tri privatna poduzeća traže povrat udjela u Eronetu.