Erdoganov zamjenik pozvao građane u BiH da bojkotiraju Gulenove škole

Recep Tayyip Erdogan, Turski premijer, zabrana YouTubea i Facebooka, oporba traži Erdoganovu ostavku, Erdogan, Facebook, YouTube, twitter, branitelji, Koordinacija braniteljskih udruga, BIH, Recep Tayyip Erdogan, Turska, Ekstremisti ISIL-a, kurdi, PKK, SAD, Turska, Recep Tayyip Erdogan, Recep Tayyip Erdogan, izbjeglice iz Sirije, Summit G20, predsjednik Europske komisije, Recep Tayyip Erdogan, Turska, izbjeglice iz Sirije, izbjeglice, Recep Tayyip Erdogan, kurdi, ISIL, Recep Tayyip Erdogan, Turska policija, Zaman dnevni list, dnevni list Zaman, Recep Tayyip Erdogan, Turska, kurdi, dnevni list Zaman,  Cihan, novinska agencija Anadolu, Recep Tayyip Erdogan, Erdogan, Turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, kurdski militanti , Turska, Recep Tayyip Erdogan, Turska, turski konzulat, Recep Tayyip Erdogan, Turski predsjednik, EU članstvo, Turska,  EU i Turska, Armenski genocid, Turski predsjednik, Angela Merkel, Angela Merkel, Recep Tayyip Erdogan, bundestag, Rezolucija o genocidu, Armenci , Recep Tayyip Erdogan,
Zamjenik premijera Turske Hakan Cavusoglu pozvao je građane BiH da bojkotiraju školske institucije koje je u toj zemlji utemeljio Fethullah Gulen, kojega su turske vlasti optužile za pokušaj državnog udara, a njegovu organizaciju FETO ocijenile terorističkom zbog čega je uhićeno na tisuće njegovih sljedbenika u Turskoj.

Kako su u nedjelju prenijeli mediji u BiH, Cavusoglu, koji je u posjeti BiH, uputio je apel napose roditeljima učenika da ne dopuste jačanje FETO pokreta u ovoj zemlji.

‘Ako pošaljete djecu u njihove škole shvatit ćete u jednom trenutku da ste ih izgubili, ali će tada biti već odveć kasno. Pravi prijatelj vam govori iskreno, govori vam i ono što ne želite čuti. Mi smo doživjeli tegobe, nemojte i vi', rekao je zamjenik turskog premijera u izjavi za medije.

Pri tome je naveo kako obrazovne institucije u vlasništvu Fethullaha Gulena obrazuju ‘djecu na takav način da postaju ubojice koje su spremne udariti na vlastiti narod, na državu, pa čak i na svoje bližnje'.

Zamjenik turskog premijera upozorio je kako je FETO otvorio škole u mnogim zemljama izražavajući sumnju da ova organizacija ima zaštitnike.

‘Primjera radi, njihov vođa Fethullah Gulen bez smetnje boravi u Americi, mnogi drugi članovi ove organizacije dobro su prihvaćeni u brojnim europskim zemljama', rekao je Cavusoglu.

U Bosni i Hercegovini je otvoreno devet obrazovnih institucija osnovnih škola i fakulteta s novcem koji je osiguran iz zaklade Fethullaha Gulena, a turske vlasti stalno vrše pritiske da im se zabrani rad. Jedno od sveučilišta Burch je u međuvremenu promijenilo vlasnika kako bi moglo nastaviti raditi.

Hina