Erdogan izrazio spremnost da se održi sastanak BiH-Hrvatska-Srbija

Erdogan izrazio spremnost da se održi sastanak BiH-Hrvatska-Srbija
Članovi Predsjedništva BiH su poželjeli dobrodošlicu predsjedniku Turske i izrazili zadovoljstvo njegovim dolaskom na Summit Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP).

Članovi Predsjedništva BiH su istaknuli kako je ovaj posjet predsjednika Turske bitan za obje zemlje kada je riječ o napretku suradnje na svim poljima, te jačanju bilateralnih odnosa. Naglasili su da u prilog dobrim bilateralnim odnosima, bez otvorenih pitanja, ide i činjenica da BiH upravo s Turskom ima najviše potpisanih državnih sporazuma.

Predsjednik Republike Turske je čestitao BiH na predsjedavanju SEECP-om te podsjetio kako Turska snažno podržava Proces suradnje u Jugoistočnoj Europi. Prema njegovim riječima, SEECP je koristan mehanizam za očuvanje stabilnosti i mira u regiji. On je kazao da Republika Turska podržava euroatlantski put BiH, te da će integriranje BiH u EU i NATO biti garant stabilnosti i mira. Naglasio je da će Turska nastaviti pružati potporu za očuvanje stabilnosti, mira i prosperiteta BiH. Predsjednik Turske je izrazio spremnost da se, kako je rekao, oživi trojni mehanizam, odnosno da se održi sastanak BiH - Hrvatska - Srbija.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju suradnje dvije zemlje, prvenstveno u oblasti ekonomije, poljoprivrede, transporta i infrastrukture. Najviše pozornosti tijekom susreta posvećeno je autocesti Beograd - Sarajevo te značaju koji će njena izgradnja imati kako za BiH tako i za sve zemlje u regiji, pa i za Tursku. Bilo je riječi i o uvozu mesa te o konkretnim potezima koji će se realizirati u tom segmentu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(fena)