EP HZ-HB uvela redukciju struje za kvalificirane potrošače

Mostar, kvar na dalekovodu, struja, struja, redukcija, Elektroprivreda HZHB, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, struja, energetski sektor, Europska Komisija

Kako je kazao generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Nikola Krešić, Elektroprivreda je prisiljena vršiti reduciranje potrošnje kako bi se to poduzeće zaštitilo od eventualnih djelomičnih ili totalnih raspada elektroenergetskog sustava te zbog nemogućnosti nabave električne energije.   

Piše: Braco Selimović / Večernji list

Krešić ističe kako su vodili računa o kupcima kao što su kućanstva, bolnice, vrtići, starački domovi, škole, kojima je električna energija non-stop neophodna, da imaju kontinuiranu i sigurnu opskrbu.

Iz Elektroprivrede HZ HB pozvali su kupce na racionalno trošenje električne energije, te da istodobno ne koriste više većih trošila.Također, napominju da, ako dođe do nestanka električne energije, obvezno isključe sva trošila koja su dotada bila uključena.

Na upit mogu li građani očekivati poskupljenje električne energije, Krešić je kazao kako je Elektroprivreda HZ HB tražila poskupljenje za kvalificirane potrošače, a ne za građane, ali da će o tome konačnu odluku donijeti FERK.

Vezano za najavu Alumnija d.d. Mostar da će zatvoriti pola proizvodnje ako se poveća cijena električne energije, Krešić je kazao kako Elektroprivreda HZ HB svojim kupcima puno jeftinije prodaje električnu energiju u odnosu na cijenu po kojoj je nabavljaju i jasno je, kako je kazao, da svjesno idu u gubitak.

Krešić je naveo i to kako su nedostajuće količine električne energije od 1 387 GWh za 2012. godinu ugovorene s konzorcijem "Rudnap" d.o.o. Banja Luka i "Rudnap Group" a.d. Beograd po prosječnoj cijeni od 57,81 EU/MWh. Također su, ističe Krešić, zbog loših hidroloških prilika krajem prosinca dodatno ugovorili s Elektroprivredom BiH od 1. siječnja do 31. svibnja ove godine 145 GWh po prosječnoj cijeni od 56 EU/MWh.

No od spomenutih dobavljača dobili su obavijest da od 6. do 10. veljače obustavljaju isporuku električne energije zbog vremenskih nepogoda, čime je bila ugrožena stabilnost elektroenergetskog sustava BiH, kazao je Krešić. Istaknuo je kako su uspjeli održati stabilnost elektroenergetskog sektora nabavkom energije po cijenama koje su prosječno i preko 120 EU/MWh.

V.d. izvršnog direktora za distribuciju električne energije Miroslav Galić tijekom konferencije za novinare govorio je o kvarovima na distribucijskoj mreži do kojih je dolazilo uslijed obilnog snijega, jakog vjetra u ledene kiše.

Galić je istaknuo kako je najviše problema izazvalo urušavanje 110 kV dalekovoda na području Neuma i Mostara, koji su u nadležnosti Elektroprijenosa BiH-operativno područje Mostara.

U Neumu se još uvijek popravljaju manji kvarovi na niskonaponskoj mreži, a Neumu je struja osigurana iz pravca Stona, kazao je, između ostalog, Galić.