Elektroprivredi Republike Srpske: U studenom prvi poziv za dobrovoljni odlazak, uz stimulativne otpremnine

poziv, višak zaposlenih, elektroprivreda rs

Višak zaposlenih u "Elektroprivredi Republike Srpske" /ERS/ biti će socijalno zbrinut kroz četiri talasa stimulativnih otpremina koje će biti veće od predviđenih kolektivnim ugovorom i ponuđene već od 15. studenog, priopćeno je iz "Elektroprivrede".

Odluka o neophodnosti smanjenja broja zaposlenih za 15 posto donesena je na osnovu rezultata analize broja zaposlenih i njihove kvalifikacijske strukture, dodaje se u priopćenju.

Ključna promjena koju donosi aktualna reorganizacija elektrodistributivnih poduzeća u Srpskoj je razdvajanje djelatnosti distribucije i opskrbe u posebne gospodarske subjekte koji će funkcionirati na strukovnim principima uz daleko efikasnije poslovanje u odnosu na dosadašnju praksu, istakli su jučer u Banjaluci čelnici ERS-a, "Elektrokrajine" Banjaluka, te stručnjak angažirane konsultantske tvrtke u obraćanju članovima Uprave, rukovoditeljima radnih jednica, poslovnica, sektora i službi "Elektrokrajine".

Vršitelj dužnosti generalnog direktora ERS-a Luka Petrović i v.d. direktora "Elektrokrajine" Dragan Čavić upoznali su prisutne da je proces reorganizacije nametnut otvaranjem tržišta električne energije i potrebom da se poduzaća pripreme za uspješno poslovanje u izmijenjenim uvjetima.

Razdvajanje tržišnih i netržišnih djelatnosti u elektroenergetskom sektoru obaveza je koja proizilazi ne samo iz obavezujućih energetskih paketa EU, nego i iz zakona o električnoj energiji koji je u postupku usvajanja.

Vođa konsultantskog tima iz tvrtke "Prajsvoterhauskupers" /PricewaterhouseCoopers - PwC/ Mislav Slade-Šilović upoznao je menadžment "Elektrokrajine" sa detaljima odabranog modela organiziranja i funkcioniranja budućih pet operatora distributivnog sustava, kao i novog poduzeća za javno opskrbljivanje na nivou Republike Srpske koji će početi sa radom 1. siječnja 2021. godine.