Eksplozija u centru Sarajeva: Napad na tvrtku Telemach

Telemach je internet i kabelski operator, a od jutros dio njihovih korisnika nema internet.  Nepoznati počinitelj aktivirao je eksplozivnu napravu u sarajevskoj ulici Josipa Vancaša do broja 10, općina Centar, piše portal sarajevo-x.com.

Ozlijeđenih nije bilo, a pričinjena je manja materijalna šteta, razbijeno je staklo na portalu firme Telemach, potvrđeno je u MUP-u Kantona Sarajevo. Telemach je internet i kabelski operator, a od jutros dio njihovih korisnika nema internet.

"Obaviješteni smo u 7.30 sati, nakon čega je naša uviđajna ekipa izašla na mjesto događaja. Bomba je eksplodirala jutros oko četiri sata. Na mjestu događaja je ostao manji krater i razbijeno je staklo na portalu firme Telemach", kazao je glasnogovornik sarajevske policije Irfan Nefić.

Istraga je u tijeku.

"Neki ne razumiju pojam konkurentnosti"

Telemach je kabelski i internet operater u vlasništvu fonda MID Europa Partners. Fond je vlasnik mreže sličnih operatera u regiji poput telemacha Slovenia, SBB u Srbiji, Carneval u Češkoj, Aster u Poljskoj. U Bosni i Hercegovini je preuzeo nekoliko kabelskih i broadband operatera s namjerom nastupa pod zajedničkim brandom Telemach.

Posljednjih tjedana Telemach je ušao u borbu za ovladavanje sarajevskog tržišta s tvrtkom HS. Sarajevski mediji prošlog su tjedna preplavljeni napisima o tomu kako Telemach "nezakonito" preuzima korisnike.

"Tržište Bosne i Hercegovine je slobodno, te u skladu sa tim svako ima pravo djelovati kao i mi u skladu sa zakonom. Ulogu tehnološkog lidera prate kako financijske, tako i tehnološke investicije. Naši vlasnici iz Londona koje su predstavnici medija imali prilike upoznati tokom predstavljanja naše kompanije naglasili su kako će Telemach investirati u nove tehnologije i razvijati tržište u Bosni i Hercegovini. Žao nam je što neki ne razumiju pojam konkurentnost", rekao je povodom medijskih napada u svom priopćenju objavljenom jučer Husejin Jusić, generalni direktor Telemacha.