EKSKLUZIVNO Milorad Dodik : Čovjek koji je sudjelovao u pripremi zločina prijeti neovisnoj BiH

Milorad Dodik

...prijeti vojskom i silom neovisnoj BiH, a samim time i Republici Srpskoj. Mesić svoju političku karijeru završava s prijetnjama, a budući da je Hrvatska članica NATO saveza, vrlo će interesantno biti vidjeti i stav NATO-a o Mesićevim izjavama - poručio je Milorad Dodik, premijer Republike Srpske.

Dodik je za “Slobodnu Dalmaciju“ tako komentirao izjavu predsjednika RH Stjepana Mesića, koji je u ponedjeljak u neslužbenom razgovoru s novinarima na Pantovčaku izjavio kako bi u slučaju referenduma o odcjepljenju RS od BiH poslao vojsku, kojom bi prekinuo koridor u bosanskoj Posavini.

Prema Mesićevu objašnjenju, Hrvatska je jamac Daytonskog sporazuma i kada bi premijer Republike Srpske referendumom o odcjepljenju srušio Daytonski sporazum, RS bi odmah morao nestati.

Referendum

Tom zaista dramatičnom i uznemirujućom izjavom u kojoj se ponovno zvecka oružjem Mesić je uznemirio duhove na političkoj sceni bivše Jugoslavije, a ponajprije na prostoru BiH.

- Nitko od završetka rata i donošenja Daytonskog sporazuma na prostoru BiH nije zaprijetio ratom ili oružjem. Sada to radi čovjek na odlasku. Referendum o odcjepljenju RS-a od BiH nitko nije raspisao i o njemu nitko nije ni razgovarao. O tome se samo hipotetski razgovaralo. Radi se o jednoj drugoj vrsti referenduma, nitko ne govori o odcjepljenju. Začuđujuća je tolika Mesićeva briga tim referendumom, a istovremeno je interesantno da mu nije smetalo nelegitimno odcjepljenje Kosova od Srbije i priznanje kosovske neovisnosti od strane RH - zaključuje Milorad Dodik.

Koridor u koji bi predsjednik Stjepan Mesić poslao hrvatsku vojsku 15-ak kilometara je širok teritorijalni pojas sjever-jug koji kod Brčkog povezuje istočni i zapadni dio RS-a. Od hrvatske granice kod Županje udaljen je 30-ak kilometara.

Za vrijeme rata na prostoru bivše Jugoslavije oko prostora ovog koridora vodile su se žestoke bitke, kako vojne, tako i one političke. Naime, o tom “komadu“ zemlje ovisio je direktni opstanak Banje Luke, a nakon toga i Republike Srpske.

Spašavanje BiH

Izjava predsjednika Mesića može se dvojako shvatiti. Prvo, kao mogućnost zastrašivanja Milorada Dodika i vlasti u RS-u, kako ne bi ni pomislili na referendum o odcjepljenju, drugo kao doslovna prijetnja oružjem, vojnom intervencijom Hrvatske vojske čiji bi cilj bio spašavanje Bosne i Hercegovine po svaku cijenu.

Bilo kako god, izjava predsjednika RH u svakom slučaju iznenađuje, kad se zna da je Mesić u oba svoja mandata, na svim potencijalnim ratnim žarištima u regiji i svijetu uporno i dosljedno pozivao na mir i dijalog među suprotstavljenim stranama.

slobodna dalmacija