Ekskluzivni dokument: Evo tko je naredio rušenje Starog mosta u Mostaru!

Ekskluzivni dokument: Evo tko je naredio rušenje Starog mosta u Mostaru!

U zapovijedi Diverzantskoj četi Mostarskog bataljuna komandant 4. korpusa Arif Pašalić 7. studenog 1993. piše:

"Na temelju izvještaja izviđača 1. Mostarske brigade o stanju Staroga mosta došli smo do saznanja kako je isti usljed granatiranja hrvatskih snaga i HVO znatno oštećen do te mjere a nije upotrebljiv za korištenje. Ne može se koristiti ni popraviti, ali je za propagandne svrhe neophodno obezbjediti snimanje njegovog pada kako se ne bi usljed granatiranja sam urušio po noći. Da bi se to obezbijedilo izdajem sljedeće NAREĐENJE:

- Diverzantska četa Mostarskog bataljona će prilikom sljedećeg granatiranja Staroga grada postaviti tri antitenkovske mine u središte mosta i aktivirati ih simulirajući direktne pogotke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Zadužujem dežurnog oficira za IPD i sigurnost da u trenutku rušenja obezbijede snimatelja, kameru i punjenja baterija. Snimak dostaviti svim medijima i predstaviti ga kao napad agresorske hrvatske vojske.

- Napraviti suradnju i koordinaciju između ove dvije grupe. O ovom događaju zabraniti govoriti."

Stari most srušen je 9. studenog 1993. godine. Samo dva dana nakon zapovijedi Arifa Pašalića. Ubrzo je u javnost izašla snimka rušenja mosta, a većina svjetskih medija za rušenje optužila postrojbe HVO-a.

Rušenje Starog mosta bila je velika točka prijepora u odnosima Zagreba i Sarajeva, a bivši zapovjednik HVO-a general Slobodan Praljak u bošnjačkim medijima smatran je odgovornim za njegovo rušenje.

General Slobodan Praljak, i njegovi suradnici, godinama su dokazivali da HVO nije srušio most. Ekspertni timovi dokazivali su da nije pao zbog udara topničke granate nego od eksplozija mina postavljenih unutar samog mosta.

Nakon ovog dokumenta ta tvrdnja i pismeno je dokumentirana.

Arif Pašalić u studenom 1993. godine je unaprijeđen u generala Armije BiH. Poginuo je u teškoj prometnoj nesreći na magistralnoj cesti Mostar-Sarajevo u naselju Drežnica.

U trostrukom sudaru sudjelovali se Pašalićev džip, putnički automobil i kamion. Na bh. wikipediji se navodi da je prometna nesreća dogodila pod veoma sumnjivim okolnostima, u vrijeme njegovog svjedočenja u Haškom sudu, gdje je počeo objašnjavati cijelu situaciju na Mostarskom ratištu.

Direktno24h/Maxportal.hra