Ekshumirano 231 truplo kod Prijedora

masovna grobnica, prijedor, rudnik Tomašica, ekshumirano 231 tijelo, kamenolom Rudnica, masovna grobnica, metodom analize DNK, EULEX, Sotin, masovna grobnica, ratni zločin, Sotin, ratni zločini, suđenje, bugojanski Hrvati, Stradanje Hrvata u BiH, stradanje hrvata, prema nalogu Tužiteljstva BiH, Bugojno,  lažne dojave, masovne grobnice, ratni zločini
Masovna grobnica u rudniku Tomašica u Prijedoru sadrži više stotina tijela Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora, ubijenih tijekom rata 1992. godine, priopćeno je iz ureda državnog odvjetnika u BiH.

Rudnik Tomašica je bez sumnje najveća masovna grobnica pronađena u Bosni i Hercegovini od sukoba, rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik ureda državnog odvjetnika.

U četvrtak su istraživači potvrdili da je ekshumirano 231 tijelo, a osim toga pronađeni su dijelovi tijela još 112 osoba. Broj tijela se povećava iz sata u sat. Također, pronađeno je i više od 30 osobnih predmeta.

Iskopavanje nadgledaju Institut za nestale osobe BiH i Ured državnog odvjetnika, kao i stručnjaci sudske medicine.

Devet tisuća osoba još se vodi kao nestale od sukoba koji se završio 1995. godine, što je 30 posto od ukupnog broja nestalih neposredno nakon sukoba (32.000).

Ekshumacija masovne grobnice i identifikacija tijela mogla bi pomoći mnogim obiteljima da konačno doznaju sudbinu svojih najbližih.

glas-slavonije.hr