Džombić: SDP razgrađuje BiH, Kukić neće dobiti podršku

Džombić je rekao da se u BiH mora raditi na bazi konsenzusa i da je trebalo podržati kandidata HDZ-a Bojanu Krišto, čime bi se ispunio uvjet rotacije.

"Krišto bi trebala biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH zato što dolazi iz reprezentativne hrvatske stranke. Prijedlog Kukića nije bio dobar, posebno nije dobro preglasavanje. On neće dobiti podršku zato što nema većinu", dodao je Džombić.

Džombić je sinoć za "BN televiziju" rekao da BiH ima Vijeće ministara koji funkcionira i koje može donositi odluke koje su u skladu sa zakonom te da bi, ukoliko nema konsenzusa za izbor novog Vijeća ministara, trebalo koncentrirati snage na suradnju s postojećim.

Ocjenjujući trenutnu političku situaciju u BiH, Džombić je rekao da je SDP BiH najodgovornija za "pat poziciju" ističući da je to politička opcija koja "želi prekrajati političku scenu i koja najviše radi na razgradnji BiH tako što postavlja nerealne zahtjeve i što je formirala nelegalnu vlast u Federaciji BiH".

Džombić kaže da proračun zajedničkih institucija BiH nije usvojen jer je nerealan, predimenzioniran i neracionalan.

"Taj proračun dovodi u problem entitete i traži više prihoda s jedinstvenih računa Uprave za neizravno oporezivanje. Mi u Fiskalnom vijeću nismo mogli dati suglasnost na to. Taj proračun je neracionalan i iznosi više od milijardu KM", dodao je Džombić.(Srna)