Džombić potvrdio: Deblokiran rad firme "Elektroprijenos BiH"

...predsjednik Vlade RS-a Aleksandar Džombić.

On je podsjetio da su na nedavnoj sjednici Skupštine akcionara „Elektroprijenosa BiH" i prije toga dogovoreni osnovni principi o radu tog poduzeća, a kako bi se deblokirao njegov rad.

- Najbitnije je da buduća ulaganja u infrastrukturu budu na osnovu učešća u kapitalu i to oko 58 Federacija BiH i RS 42 posto te da se to radi u određenom vremenskom periodu. Ako u toku jedne godine ne bude "izvagano" jednako ulaganje, to će se pratiti u roku od dvije godine, ali nema problema da se s investicijama nastavi - kazao je Džombić odgovarajući na pitanja poslanika danas tijekom sjednice Narodne Skupštine RS.

To će, naglasio je on, značiti mnogo i za RS i FBiH, odnosno BiH u cjelini, jer će se otvoriti mogućnosti infrastrukturnih projekata, jer je to oslonac privrednog razvoja.

Dogovoreni su i drugi principi rada „Elektroprijenosa BiH", a to je da broj zaposlenih također odgovara učešću entiteta u kapitalu, kao i da se formiraju komisije koje će pripremiti prijedlog izmjena statusa te kompanije.

- Mislim da smo stvorili preduvjete da možemo da deblokiramo funkcioniranje 'Elektroprijenosa'"- naglasio je entitetski premijer.

Fena