DVOJE KANDIDATA, ALI ISHOD JASAN: Zoran Tomić sjeda u ‘fotelju’ Ljerke Ostojić!?

Zoran Tomić, dr. sc. Zoran Tomić , BIH, SAD, Donald Trump, dr. sc. Zoran Tomić , Filozofski fakultet, Mostar, sveučilište, Zoran Tomić, dr. sc. Zoran Tomić , Zoran Tomić, rektor, dr. sc. Zoran Tomić , rektor, fra Mario Knezović, dr. sc. Zoran Tomić , dr. sc. Zoran Tomić , Zoran Tomić, Sveučilište Mostar, dr. sc. Zoran Tomić , Zoran Tomić, Sveučilište Mostar, dr. sc. Zoran Tomić , Zoran Tomić, državna matura
Kako smo već ranije pisali, nekoliko kandidata i sveučilišnih profesora bilo je zainteresirano da sjedne u fotelju prvog čovjeka mostarske visokoškolske institucije.

Kao najizgledniji kandidati spominjani su u sveučilišnim krugovima prof.dr.sc Ivo Čolak, prof.dr.sc. Mila Gadžić, prof.dr.sc. Zoran Tomić, te aktualna rektorica prof.dr.Ljerka Ostojić.

Mnogi od njih su kalkulirali da li uopće podnijeti prijavu na natječaj i čekali zadnje rokove za prijavu, osluškujući širi rasplet situacije. Rok je istekao početkom tjedna, a prijavu su podnijela samo dva kandidata: prof.dr.sc. Zoran Tomić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te prof. dr.sc. Snježana Rezić s Fakulteta strojarstva i računarstva.

Kako se i moglo pretpostaviti, kada je u kuolarskim krugovima postalo jasno da je prof.dr.sc. Zoran Tomić podnio prijavu na natječaj za mjesto rektora, svi drugi najavljivani kandidati su odustali od svojih namjera.

Sama kandidatura, među studentima iznimno popularnog, dekana Filozofskog fakulteta bila je mnogima signal za odustajanje, jer je i njima iz više razloga, istog trena bilo jasno da nemaju previše šanse. Pogotovo ako se u obzir uzme i politička potpora koju ovaj kandidat nesumnjivo uživa.
Rezić se prijavila u zadnji tren

Redom su odustajali od prijave na natječaj, a među posljednjima isto je učinila i aktualna rektorica prof.dr.sc Ljerka Ostojić, koja je početkom tjedna takvu odluku priopćila svojim najbližim suradnicima.

Međutim, u zadnji tren pristigla je prijava od strane profesorice Snježane Rezić, pa je na taj način izbjegnut scenarij po kojem se pretpostavljalo da će dekan Filozofskog fakulteta biti i jedini kandidat. Ovo je samo donekle zakompliciralo postupak izbora, jer je za mnoge kandidatura Snježane Rezić predstavljala svojevrsno iznenađenje.

Već danas, u rektoratu Sveučilišta u Mostaru pred Senatom Sveučilišta, bit će obavljeni razgovori s oboje kandidata koji bi trebali ujedno i predstaviti svoje programe. Nakon toga, Senat bi trebao pristupiti glasovanju i odabrati jednog kandidata.

Dobro upućeni izvori govore da je ipak riječ samo o formalnosti i udovoljavanju proceduralnim zahtjevima, te da je ishod glasovanja članova Senata, već i prije sjednice, i više nego jasan.

Primopredaja dužnosti na jesen

A to je da će s današnjim danom novi rektor postati prof.dr. sc. Zoran Tomić, a u rektorsku fotelju sjesti će početkom nove akademske godine, kada će i službeno na toj dužnosti naslijediti profesoricu Ljerku Ostojić.

Na ovaj način će Zoran Tomić, već prije početka godišnjih odmora na Sveučilištu u Mostaru, dobiti priliku i dovoljno vremena da se na najbolji mogući način pripremi za novu ulogu u akademskoj zajednici.

Svaki drugačiji ishod glasovanja članova Senata, tvrde dobro upućeni izvori Dnevnog lista, predstavljao bi ogromno iznenađenje.

Piše: G.S. , [email protected]