Dvije trećine građana u BiH spas traži u igrama na sreću

Dvije trećine građana u BiH spas traži u igrama na sreću
...da klađenje nije najveća opsesija igrača na sreću. Naime, podaci otkrivaju činjenicu da čak 60 posto nezaposlenih građana u Bosni i Hercegovini, ali i onih koji aktivno traže posao, igra igre na sreću, što je sličan postotak, kao i kod građana koji su zaposleni na puno ili pola radnog vremena.

Stariji su oprezniji

S druge strane, nezaposleni koji ne traže posao (uglavnom domaćice i umirovljenici) manje igraju igre na sreću, no i među njima se našlo 45 posto onih koji dio novca koji im je na raspolaganju potroše na neku od igara na sreću. Građani koji ne igraju igre na sreću kao najčešće razloge navode da nemaju sreće, najviše građani do 54 godine, da ne vjeruju u takve igre, da ih ne vole, više od ostalih građani do 24 godine, i da jednostavno nemaju novca, najviše stariji građani. Građani stariji od 45 godina više od drugih vjeruju da su igre na sreću namještene. Najpopularnija igra na sreću među građanima Bosne i Hercegovine u prošloj godini je TV BINGO koju je, prema istraživanjima, igralo i igra oko 28 posto građana.

Koliko je ova igra popularna, pokazuje podatak da među građanima koji uopće igraju igre na sreću njih 56 posto igra TV Bingo barem nekada. Ni dob, niti edukacija, kao ni zanimanje ispitanika nisu se pokazali diskriminativnim u određivanju profila igrača TV BINGO, jedino što je prepoznatljivo jest da se za ovu igru nešto više odlučuju osobe koje su u braku nego one koje nisu. Pandan ove igre u Republici Srpskoj, TV Bingo Lutrije RS, privlači 11 posto građana, ali ako se gleda samo populacija koja živi u tom bh. entitetu, taj postotak iznosi 27 posto, što ovu igru čini ujedno najpopularnijom igrom ove vrste u manjem entitetu, piše večernji list.

Žena nema nikako

Kladionice su po broju igrača druga vrsta igara na sreću među građanima Bosne i Hercegovine sa 17 posto onih koji prakticiraju ovaj vid aktivnosti od ukupnog broja građana starijih od 15 godina, odnosno s 33 posto udjela u odnosu na građane koji uopće igraju neku od igara na sreću. Među građanima Federacije BiH češće se može susresti netko tko zalazi u kladionice, a u 87 posto slučajeva to su muškarci. Nešto veći broj onih koji se klade u kladionicama može se naći među skupinom građana od 15. do 44. godine, među neoženjenim/neudanim, onima sa završenom srednjom školom i u stalnom radnom odnosu. Najuobičajenija frekvencija klađenja je jednom tjedno. Onih koji se klade jednom tjedno je 62 posto, a onih koji se klade dva do tri puta tjedno je 23 posto. TV BINGO Lutrije Republike Srpske igraju samo građani manjeg entiteta, i to u nešto većem postotku stariji od 45 godina i nižih primanja. Donekle iznenađuje relativno niska popularnost Loto igara za koje se odlučuje svega 16 posto igrača nagradnih igara, odnosno samo osam posto ukupne populacije. Vjerojatno jedan od glavnih razloga leži u činjenici da je nagradni fond LOTO igara osjetno manji od TV Bingo igara.