Dvije tisuće radnika iz BiH otišlo raditi u inozemstvo

zidar

... Sporazuma o zapošljavanju bh. građana u Sloveniji, te u okviru Dogovora o zapošljavanju medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom u Njemačkoj, rečeno je Agenciji Fena u ovoj agenciji.

U prvih devet mjeseci 2014. godine u Republici Sloveniji posredovano je u zapošljavanju 1.484 građana od kojih je u tom trenutku njih 1.449 dobilo radnu dozvolu, a ostali su bili u proceduri. Od ukupnog broja zaposlenih 30 posto je vozača u domaćem i međunarodnom transportu, 20 posto varioca, 18 posto građevinskih radnika (zidari, fasaderi, elektroizolateri, hidroizolateri), sedam posto su bravari i pet posto je elektrotehničarara.

Kada je riječ o zapošljavanju u Njemačkoj, do kraja studenog 2014. godine putem programa Triple Win zaposleno je 100 radnika, a putem programa zapošljavanja kod poznatog poslodavca zaposleno je 454 radnika. Aktivnosti posredovanja je i u 2014. godini pratio ferijalni rad u Njemačkoj putem kojeg su praksu tijekom ljetnih mjeseci obavila 32 studenta iz BiH.

Druga velika kontinuirana aktivnost Agencije za rad i zapošljavanje BiH je vezana za implementaciju sporazuma o socijalnom osiguranju. Zaključno sa studenim 2014. godine Agencija za rad i zapošljavanje BiH je zaprimila i poslala dalje na obradu nadležnim zavodima za zapošljavanje 1.071 novih predmeta koji se odnose na izdavanje potvrda o razdobljima osiguranja u svrhu ostvarivanja prava na novčanu naknadu. U istom razdoblju ukupno je završeno 1.074 predmeta koji su se odnosili na zahtjeve građana iz BiH, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Austrije i Njemačke.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH nastoji dogovoriti i nove sporazume o zapošljavanju i socijalnom osiguranju pa je tako inicirano sklapanje Sporazuma o sezonskom zapošljavanju bh. radnika u Hrvatskoj. Agencija je sve svoje obaveze oko Sporazuma izvršila, ali se još uvijek čeka na stav Vlade Republike Hrvatske.

''Završili smo sve obaveze vezane za sporazum o zapošljavanju sa Državom Katar i BiH je ratificirala taj Sporazum i sada se čeka ratifikacija s katarske strane. Inicirali smo obnovu pregovora vezano za Sporazum o zapošljavanju s Ruskom Federacijom te se nadamo da će se slijedeće godine intenzivirati pregovori oko ovog sporazuma'', kazali su u Agenciji.

Također, Agencija je sudjelovala i u pregovorima vezanim za sporazume o zapošljavanju i socijalnom osiguranju s Crnom Gorom te u prvom krugu pregovora o sporazumima o socijalnom osiguranju sa Australijom i Kanadom.

U okviru obaveza na međunarodnoj razini Agencija za rad i zapošljavanje BiH je sudjelovala u radu Centra javnih službi zapošljavanja Jugoistočne Europe, a bila je aktivna i u radu Svjetske asocijacije javnih službi zapošljavanja.

''Jedna od naših značajnih aktivnosti odnosila se na usklađivanje obrazaca za statističke podatke o tržištu rada između entiteta i Brčko distrikta BiH, tako da ćemo od slijedeće godine imati daleko veći broj podataka koji će biti usporedivi između entiteta i Brčko distrikta te će nam to omogućiti kreiranje godišnjih indikatora tržišta rada'', kažu u Agenciji.

U 2015. godini Agencija za rad i zapošljavanje BiH će nastaviti provoditi programe zapošljavanja medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom u Njemačku, te posredovati u zapošljavanju po Sporazumu o zapošljavanju sa Slovenijom, ali i provoditi program ferijalnog rada u Njemačkoj za bh. studente.

Nadalje, u Agenciji očekuju da Katar i Hrvatska završe procedure vezane za predložene sporazume kako bi se i oni mogli početi primjenjivati. Pored ovoga očekuju intenziviranje započetih pregovora sa drugim zemljama.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH će nastaviti davati svoj doprinos kada se radi o pitanjima iz oblasti radnih migracija, predlaganja godišnjih kvota za rad stranaca u BiH i praćenje izdanih radnih dozvola, sudjelovanja u radu Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH, analizi učinka programa zapošljavanja Roma u BiH.

FENA