Dvadeseta obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane

... 7. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH. Hrvatsko vijeće obrane bila je prva organizirana vojna formacija u Bosni i Hercegovini koja je pružila otpor srpskoj agresiji, JNA i četničkim snagama kojima je cilj bio stvaranje Velike Srbije i etničko čišćenje prostora koje je trebalo biti u sklopu te države.

Svečanosti u Čapljini

Danas će proslava utemeljenja biti nastavljena u Čapljini, a počinje budnicom Prvog benda Vojnog orkestra koji će proći čapljinskim ulicama. Polaganje vijenaca kod spomen-obilježja u Čapljini je planirano u 8:30 sati. U 9:15 će se održati sveta misa zadušnica, a u 11 sati će biti održana svečana akademija.

Domjenak u hotelu "Mogorjelo" Čapljina je zakazan za 12:30 sati, a kasnije se obilježavanje utemeljenja HVO-a prebacuje u Mostar, gdje će u 15 sati biti održana javna tribina "20 godina HVO-a" u amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule branitelje, a zatim slijedi mimohod do katedrale gdje će biti održana sveta misa za poginule branitelje.

U srijedu će utemeljenje HVO-a biti proslavljeno u Sarajevu, Tomislavgradu, Vitezu i Orašju. Služit će se svete mise za poginule branitelje, a na spomenike poginulim pripadnicima HVO-a će biti položeno cvijeće i zapaljene svijeće.

Stvaranje današnje BiH

Hrvatski politički čimbenici u BiH, vojni stručnjaci i povjesničari su jedinstveni u ocjeni kako je Hrvatsko vijeće obrane imalo veliku ulogu u stvaranju današnje BiH i obrani zemlje od agresora. Hrvatsko vijeće obrane je ugrađeno u temelje današnje države i utemeljeno je kako bi zaštitilo Hrvata i ostale koji su živjeli na većinski hrvatskim područjima tijekom ratnih zbivanja u BiH.

Nažalost, danas bivši pripadnici HVO-a i stradalnici nemaju statuse koje zaslužuju i poštovanje državnih institucija koje imaju svoju istinu o osnivanju i djelovanju HVO-a tijekom rata.

Izvor: Vecernji.ba