Dvadeset kandidata u utrci za predsjednika i člana uprave HT Mostar

HT MOSTAR, HT MOSTAR, optužnica, HT MOSTAR, uprava, vlada Federacije BiH, Vlada Federacije, imenovanja, HT MOSTAR, Vilim Primorac
Među ostalim i aktualni generalni direktor i predsjednik Uprave Stipe Prlić, iako se protiv njega vodi istražni postupak u predmetu „Gibraltar", Slaven Grabavac, koji je nakon smjene Zorana Bakule, također osumnjičenog za financijske malverzacije imenovan za v.d. člana Uprave, Tomislav Marić, jedan od direktora u HT Mostar blizak Bakuli, bivši zamjenik ministra prometa i veza i bivši visoki dužnosnik HDZ 1990 Rudo Vidović, Vilim Primorac, blizak HDZ BiH, koji je kratko bio na dužnosti generalnog direktora HT Mostar prije nego ga je smjenila Platformaška vlada i ponovo imenovala Prlića.

Na natječaj se, kako saznaje HMS, prijavio i jedan od ponajboljih stručnjaka u HT Mostar ing Anto Ivić, bivši član Nadzornog odbora Žarko Pušić, Željko Petrović i drugi.

HT Mostar ima čeveročlanu upravu. Predsjednika i jednog člana uprave, preko Nadzornog odbora, imenuje Vlada F BiH, koja je vlasnik 50, 1 posto udijela u HT Eronet, dok druga dva člana imenuje, opet preko Nadzornog odbora T- HT Zagreb, vlasnik 39, 1 mosto mostarsk kompnije, koji je u većinskom vlasništvu Deutsche telekoma.

Prliću mandat istekao 27. siječnja

Predsjedniku uprave Ht Mostar Stipi Prliću mandat je istekao još 27. siječnja ove godine,kao i članu uprave, koju u svojstvu vršitelja dužnosti obnaša Slaven Grbavac, umjesto smjenjenog Bakule.

Platformaška vlast nije željela ili nije stigla imenovati novog generalnog direktora i člana uprave mostarskog telekom operatera, pa će taj posao obaviti nova Federalna vlada.

Kako i kada ostaje vidjeti. HDZ BiH zagovara stav da Vlada treba dati prethodnu suglasnost Nadzornim odborima javnih poduzeća da se odmah imenuju vršitelji dužnosti u javnim poduzećima, uključujući i HT Mostar, dok Komšićeva Demokratska fronta insistira na tome da čelnici u javnim poduzećima ostanu na svojim dužnostima do isteka mandata. No, kako je u slučaju HT Mostar predsjedniku i članovima Uprave istakao mandat spora između HDZ BiH i DF oko toga ne bi trebalo biti.

Dva scenarija

Moguća su, kako piše Hrvatski Medijski Servis, dva scenarija u izboru novih čelnika uprave mostarskog telekom operatera. Jedan je da Vlada F BiH između 20 kandidata koji su se prijavili na natječaj odabere dva imena i da prethodnu suglasnost aktualnom Naddzornom odboru, u kojem sjede kadrovi bivše federalne vlasti za njihovo imenovanje na čelo mostarske kompanije. Drugi zahtijeva više vremena: raspisivanje natječaja za novi Nadzorni odbor, kojem bi onda vlada dala suglasnost za imenovanje novih članova uprave.

Kako saznaje Hrvatski Medijski Servis, aktualni predsjednik uprave HT Mostar Stipe Prlić, nastoji po svaku cijenu ostati na ovoj poziciji, a za tu soluciju uvelike lobira kod DF-a, stranke članice vladajuće koalicije u F BiH, ali i relevantnih međunarodnih faktorau BiH, bivši predsjednik Nadzornog odbora HT Mostar i Federalne televizije Slavo Kukić, koji je Prlića i doveo za direktora HT Mostar.

Kukićevo lobiranje

Kukić, kako kaže dobro obaviješetni izvor HMS-a u HT Mostar zagovarajući tezi kako treba zamrznuti smjene u javnim poduzećima, želi Prlića zadržati na poziciji čelnika HT Mostar, kako bi prije svega sačuvao i zaštititi svoje interese u toj kompaniji.

No, teško da će u tome uspijeti budući je na čelu federalnog ministarstva prometa i komunikacija u čijoj ingerenciji su i poduzeća iz oblasti telekomunikacija HDZ-ov kadar Denis Lasić.

No tko god dođe na čelo HT Eroneta, kaže izvor Hrvatskog Medijskog Servisa, neće zateći ni malo ružičastu financijsku situaciju, što je posljedica dugogodišnjeg izvlačenja milijuna maraka iz ove kompanije koja je dovedena na rub propasti./HMS/