Dudaković: Gotovina je spasio Bihać od Mladićevih granata

Zbog te povijesne činjenice u Bihaću se slavi oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču. Ističe se zahvalnost hrvatskim generalima koji su ih oslobodili "izolacije, gladi i Mladićeve artiljerije".

Zapovjednik Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković za "Slobodnu Dalmaciju" ističe zadovoljstvo što su hrvatski generali oslobođeni teških optužbi te što je vojno-redarstvena operacija "Oluja" okarakterizirana legitimnom.

Izgubljene godine

- Što reći poslije svega što su prošli generali Gotovina i Markač!? To je sada iza njih, izgubili su godine života, a preživljena osjećanja ostaju. Mislim da do slučaja Gotovina-Markač nije ni trebalo doći, ali kada je već došlo, na koncu se ipak dogodio pozitivan ishod. Osobno mi je jako drago što su oslobođeni i naši osloboditelji.

Naime, bez operacije "Oluja" Bihać se ne bi mogao osloboditi iznutra. Osim toga, podsjetio bih na činjenicu da je dvadeset dana prije "Oluje" na Bihać krenula gotovo sva armada srpske vojske u operaciji "Mač" s ciljem zauzimanja Bihaća. Zato bih želio zahvaliti ne samo oslobođenim generalima, nego i svim braniteljima koji su omogućili da mi ostanemo na svojim ognjištima - kaže general Dudaković.

Ratni zapovjednik Petog korpusa također ističe da su tijekom višegodišnje opsade Bihaća imali stalnu pomoć hrvatskih generala.

- General Imra Agotić imao je mnogo sluha za problem Bihaća. Preminuo je a da mu nismo mogli javno zahvaliti. Pomagali su nam i generali Martin Špegelj i Petar Stipetić - kaže Dudaković, dodajući da će sa svojim prijateljima suborcima uskoro u Zagreb kako bi se sreli s generalom Gotovinom i proslavili pravomoćnu haašku presudu.