Državljani RH u BiH će i dalje moći s osobnom iskaznicom

...Ravnatelj Granične policije BiH Vinko Dumančić za Večernji list govori kakve će sve promjene nastupiti ulaskom Hrvatske u EU i koliko je BiH spremna za novu realnost.

Kakve konkretne promjene očekuju bh. građane pri prelasku međudržavne granice s Hrvatskom nakon 1. srpnja?

Ako se do 30. 6. 2013.godine u Bruxellesu jednoglasno ne postigne dogovor svih članica EU da se državljanima BiH omogući prelazak državne granice R. Hrvatske (EU) s osobnom iskaznicom, ono što će se dogoditi nakon 1. srpnja jeste to da državljani BiH granicu između BiH i RH više neće moći prelaziti s osobnom iskaznicom. Dakle, za ulazak u RH bit će im potrebna biometrijska putovnica kao kada putuju u bilo koju drugu zemlju EU (osim V. Britanije i Irske gdje im treba viza). Državljani BiH prilikom ulaska u RH sukladno s pravom EU tretirani su kao državljani trećih zemalja, te sukladno važećim odredbama schengenskog kodeksa o granicama podvrgnuti su osnovnim graničnim provjerama koje uključuju provjere ispunjavanja uvjeta za ulazak predviđene članom 5. schengenskog kodeksa. Državljani RH u BiH će i dalje moći s osobnom iskaznicom.

Građani BiH najviše strahuju od pojačanih kontrola i ispitivanja u vezi posjedovanja dovoljnih novčanih sredstava prilikom putovanja u Hrvatsku. Vjerujete li da će u vezi toga biti problema na granici?

Ovo pitanje je u mjerodavnosti Republike Hrvatske. Međutim, ako možemo uzeti sebi za pravo cijenimo da se u medijima malo više pozornosti posvećuje ovom segmentu, jer će se vjerojatno od policije RH prilikom ulaska stranaca u Hrvatsku pojačati kontrola u navedenom segmentu. Ali treba imati u vidu da je veoma širok dijapazon načina dokazivanja posjedovanja dovoljnog iznosa novčanih sredstava za boravak u nekoj zemlji, primjerice posjedovanje gotovog novca, razni vidovi posjedovanja bezgotovinskog plaćanja koji su prihvaćeni od bankarskih sustava, pozivno ili jamstveno pismo, posjedovanje dokaza o uplaćenom smještaju, putničkom ili zdravstvenom osiguranju i dr. U svakom slučaju granični policajac ima diskrecijsko pravo prosuditi ima li neki od stranih državljana dovoljno ili ne sredstava za ulazak i boravak u Hrvatskoj.

VLM