Država zasad odustala od zabrane uvoza vozila s EURO 3 standardom

uvoz, automobil, carina, automobil, automobil, automobil, rabljeni automobili, cijena, automobil, carina, automobil, BIH, uvoz, rabljeni automobili, BIH, skandal, Gorivo, otpad, Grude, krađa, Grude, ukradeni automobili, auto otpad, carina, BIH, automobili, nezaposlenost, auta, cijena, Europska unija, auto, kupovina, automobili, prodaja, homologacija, uvoz automobila, uvoz, polovna auta, uvoz automobila, BIH, vozila, uvoz, uvoz automobila, BIH, uvoz, uvoz automobila, vozila, kupovina, automobili, automobili, mitovi, automobili, BIH, uvoz, vozila, registracija, BIH, automobili, automobil, BIH, BIH, vozila, uvoz, registracija, BIH, vozila, automobili, poskupljenje, vozila, registracija vozila, registracije vozila, FBIH, automobil, testovi, polovni automobili, automobil, auta, BIH, dizel pogon, dizel, automobili, rabljeni automobili, polovni automobili, rabljeni automobili, Prijenos vlasništva, polovna auta, polovni automobili, Njemačka, automobil, uvoz, uvoz automobila, automobil, rabljeni automobili, kupovin
...potvrđeno je Nezavisnim novinama iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH. Još nije poznat točan datum kada će stupiti na snagu ta odluka, čijom će primjenom biti spuštena rampa za uvoz starijih automobila, ali iz resornog ministarstva navode da će vozače o svemu na vrijeme obavijestiti.

Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH, kaže da sve ovisi od dinamike uspostavljanja Savjeta ministara BiH, te dodaje da je odlučeno da novi resorni ministar stupi na dužnost i tek poslije toga će nastaviti rad na rješavanju ovog pitanja.

"Definitivno, to 1. travnja fizički neće moći biti provedeno, a napravit ćemo priopćenje i obavijestiti javnost kada ta odluka stupa na snagu", kaže Andrić.

On ističe da je osnova za donošenje ovakve odluke tehnički aspekt povećanja razine sigurnosti prometa, kroz regulaciju uvoza rabljenih automobila iz inozemstva primjenom najnižih tehničkih karakteristika, pišu Nezavisne novine.

"Odluka se neće primjenjivati na automobile koji su na teritorij BiH dospjeli ili je njihova narudžba izvršena prije njenog stupanja na snagu. Na njih će se odnositi EURO 3 standard, prema prethodnoj odluci", naglasio je Andrić.

Milenko Jaćimović, predsjednik "Udruženja za unaprjeđenje sigurnosti prometa Banja Luka", podržava odluku kojom će biti zabranjen uvoz vozila koja ne zadovoljavaju EURO 4 standard.

"Mi već imamo automobile na tržištu BiH koja ispunjavaju te norme. To, dakle, neće biti značajan udar na građane. Takvi automobili su daleko bolje kvalitete i imat ćemo daleko tehnički ispravnije automobile na putevima u BiH", naveo je Jaćimović, pišu Nezavisne novine.

Podsjećamo, u BiH je godinama vrijedilo pravilo da ne mogu biti uvezeni automobili stariji od sedam godina i pod pritiskom EU ta odluka je promijenjena i od 1. siječnja 2011. godine bilo je moguće uvesti samo automobil koji ispunjava EURO 3 standard.

Prema podacima Agencije za statitistiku BiH, lani je kod nas registrirano ukupno 921.456 automobila, od čega 87 posto putničkih. Od toga, EURO 4 (EKO 4) imala su 108.034 automobila, a dodatnih 48.181 imalo je EURO 5 ili EURO 6 standard.

Inače, svi automobili koji su prvi put registrirani u zemljama Europske unije poslije 1. siječnja 2006. godine imaju EKO 4 karakteristiku.

Što se proizvođača i modela vozila tiče, teško je navesti točno od kada je EKO 4 u proizvodnji, ali se zna da je taj standard kod nekih proizvođača počeo još 2003. godine.

Ipak, to se može pojedinačno provjeriti za svaki automobil kod proizvođača putem takozvane VIN oznake vozila.