Država za čovjeka: Suprug Lidije Korać u Nadzornom odboru Elektroprivrede BiH!?

Kako saznaju "Nezavisne", Vlada FBiH je podržala prijedlog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva FBiH koje je Koraća predložilo, zbog čega je sjednica u petak čista formalnost. SDP sprema, kako saznaje banjalučki list, još jedan set svojih kadrova koje želi postaviti u različitim javnim preduzećima u FBiH koji su lojalni toj partiji.

Korać bi trebalo da bude jedan od šest novih članova Nadzornog odbora, a u odboru će provesti naredne četiri godine.

Davorin Korać široj javnosti nije poznat jer se do sada politički nije angažirao. On je ekonomista, a posljednjih petnaestak godina uglavnom je proveo u kompanijama koje se bave prodajom vozila. Prije rata je radio u općini Neum i sarajevskoj "Hidrogradnji", a vrijeme neposredno pred rat i prvu ratnu godinu proveo je u MUP-u BiH.

Damir Mašić, član Predsjedništva SDP-a, juče je rekao da to pitanje nije za SDP nego za resorno ministarstvo.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva FBiH, koje su iz "Nezavisnih" nakon toga kontaktirali, rečeno je da ne znaju ništa o tom imenovanju.

"Takve informacije nisam čula niti znam da li je to točno. Ja sam se upravo vratila sa godišnjeg tako da ako je tako nešto i bilo, s tim nisam upoznata", rekla je zaposlena u tom ministarstvu koja se predstavila kao tehnički tajnik, ali ime i prezime nije navela.

Inače, Lidija Korać je ranije bila imenovana za ambasadora pri Misiji NATO u Briselu od strane Željka Komšića, koji je kao kandidat SDP-a izabran na poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Međutim, Centralna izborna komisija BiH osporila je to imenovanje zbog sukoba interesa u kojem se Koraćeva nalazila. Naime, CIK BiH je izrekla Koraćevoj zabranu imenovanja na bilo koju imenovanu funkciju u institucijama jer je utvrđeno da je bila u sukobu interesa na način da je u isto vrijeme bila na odgovornoj funkciji u jednom bh. dnevnom listu i na izbornoj funkciji u Skupštini grada Sarajeva, gdje je bila odbornik. Osim zabranom obavljanja djelatnosti, Koraćeva je kažnjena i sa 5.000 KM.

Novinari "Nezavisnih" pokušali su u srijedu stupiti u kontakt i sa Lidijom Korać, ali u tome nisu uspjeli, kao ni sa predstavnicima HDZ-a BiH.